UKRAJINU ČEKA CRNA POGIBIJA Sprema se nova ruska veleofanziva, zapadni izvori otkrili KADA
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Prema pisanju britanskog lista "The Times", zapadni analitičari veruju da Ukrajina neće želeti da zadrži sve položaje koje je zauzela u Rusiji. List dovodi u pitanje izjave Kijeva, koje tvrde da je širenje fronta neophodno za jačanje ukrajinske pozicije u predstojećim mirovnim pregovorima sa Moskvom.

Ukrajinski predsednik je prošle nedelje izjavio da je invazija imala za cilj da osigura vođenje budućih mirovnih pregovora pod uslovima koje diktira Ukrajina. Međutim, "Tajms" piše da malo ko veruje da će pregovori biti mogući pre proleća, a najverovatnije čak ni pre jeseni 2025. godine.

List takođe navodi da su ukrajinske snage napale Kursku oblast kako bi podigle moral u zemlji i ojačale poziciju predsednika Zelenskog, čiji je demokratski mandat istekao u maju, a njegova trenutna moć proističe iz vanrednog stanja.

Vladimir Zelenski

EPA/EFE

 

Korišćenje britanskih tenkova "Challenger" u ovoj ofanzivi, prema "Tajmsu", potvrđuje da je to bila svesna odluka novog britanskog kabineta, te da je Velika Britanija unapred znala za operaciju i verovatno pomogla u njenim pripremama.

Prošlonedeljna odluka britanskog premijera Keira Starmera i ministra odbrane Džona Hilija nije predstavljala promenu politike, već promenu tona, kako bi Velika Britanija pokušala da ubedi ključne saveznike da što više pomognu Ukrajini.

"Tajms" dodaje da Velika Britanija nastoji da ubedi svoje saveznike da dozvole Ukrajini korišćenje zapadnog oružja dugog dometa za napade na Rusiju, pri čemu London posebno insistira na tome da Nemačka i SAD daju takvu dozvolu paralelno sa Velikom Britanijom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading