UKRAJINA BROJI MRTVE Napad na Kursk ima strašnu cenu, i Zapad upozorava na katastrofu
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Prema rečima gradonačelnika, operacija Oružanih snaga Ukrajine „ima svoju strašnu cenu“. „Moramo to shvatiti i zapamtiti one koji to plaćaju“, rekao je on, proprativši svoje obraćanje fotografijama sa sahrane trojice ukrajinskih vojnika.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina za dve nedelje izgubila više od 3.460 vojnika u pravcu Kursk. Samo u protekla 24 sata u regionu je poginulo više od 300 vojnika.

Oružane snage Rusije uništile su i 50 tenkova, 25 borbenih vozila pešadije, 45 oklopnih transportera, 262 borbena oklopna vozila, 115 automobila, pet lansera protivvazdušnih raketa (SAM) i sedam lansera višecevnih raketnih sistema (MLRS).

Među njima tri HIMARS-a i jedan MLRS. U protekla 24 časa gubici su iznosili 27 jedinica tehnike, od čega šest tenkova.

tenk

Xmreža

 

Zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije, komandant specijalnih snaga Ahmat, general-major Apti Alaudinov, takođe je najavio uništenje velikog broja ukrajinskih vojnika.

On je napomenuo da su ukrajinski vojnici u protekla 24 sata pokušali da se probiju do područja gde se nalazi njegova jedinica, ali nisu uspeli.

Zapad upozorava na katastrofu

Prema mišljenju američkog novinara Čeja Bosa, Kurska oblast će promeniti tok vojnog sukoba.

"Ukrajina će izgubiti kritične rezerve. Odnos prema Ukrajini u Rusiji će postati oštriji. Kijev će takođe postati manje sposoban da se brani na istoku, gde se ofanziva Rusije ubrzava", precizirao je on.

Novinar Dejvid Aks je primetio da nakon invazije na Kursku oblast ukrajinska vojska gubi značajnu količinu oklopnih vozila i desetine vojnika. Istovremeno, Moskva je izgubila samo nekoliko jedinica vojne tehnike.

„Oružane snage Ukrajine posebno akutno osećaju gubitak pešadijske opreme, uključujući guseničarska oklopna vozila i transportere na točkovima. Ukrajinska vojska ih gubi dvostruko brže nego obično“, dodao je on.

(Lenta)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading