Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Prema tvrdnjama koje je izneo poznati telegram-kanal Mash, napad na vojni aerodrom „Olenja“ u Murmanskoj oblasti mogao je biti izveden uz pomoć zemalja članica NATO-a, posebno kroz logističku podršku u vidu lansiranja dronova sa teritorije Finske.

Ove tvrdnje zasnivaju se na podacima o prisustvu švedskih izviđačkih aviona koji su leteli duž ruske granice pre samog incidenta.

Iako još uvek nema zvaničnih potvrda, ova spekulacija otvorila je novu dimenziju u vezi sa mogućim umešanjem zemalja izvan Ukrajine u sukobe na ruskom tlu.

S obzirom na geopolitički položaj Finske, koja se graniči sa Rusijom i postala je članica NATO-a u 2023. godini, takve tvrdnje dodatno podižu tenzije između Moskve i Helsinkija.

Finska je dugo bila neutralna, ali njeno članstvo u NATO-u nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini otvorilo je prostor za nove geopolitičke igre i izazove u regionu Baltičkog mora.

Ukoliko bi se ove tvrdnje potvrdile, to bi moglo značiti ozbiljno narušavanje odnosa između Rusije i Finske, kao i dodatno produbljivanje sukoba između Rusije i NATO saveza.

Zvanična ruska strana, na čelu sa Dmitrijem Peskovim, portparolom Kremlja, pozvala je na oprez kada je u pitanju prihvatanje ovih informacija, posebno naglašavajući da se mora kritički pristupiti tvrdnjama o lansiranju dronova iz Finske.

Peskov je istakao da je potrebno detaljno analizirati situaciju i ne donositi preuranjene zaključke. Ovaj oprezni stav Kremlja sugeriše da Rusija želi da izbegne eskalaciju napetosti sa susednim zemljama NATO-a, dok istovremeno pokušava da zadrži svoju čvrstu poziciju u sukobu sa Ukrajinom.

Incident u Murmansku dolazi u vreme kada je situacija u Ukrajini i dalje veoma napeta, a ruska vojna operacija traje već više od dve godine. Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom govoru 24. februara 2022. godine jasno stavio do znanja da su ciljevi Moskve demilitarizacija Ukrajine i zaštita ruskog stanovništva na istoku te zemlje.

Iako je u početnim fazama operacije bilo spekulacija o mogućoj okupaciji Kijeva, Putin je naglasio da to nije deo plana. Međutim, sukobi su se od tada proširili i uključili su i napade na infrastrukturu i vojne ciljeve na ruskom tlu, što je izazvalo dodatne brige u vezi sa regionalnom stabilnošću.

Obaranje tri drona u Murmanskoj oblasti pokazuje da je sever Rusije postao nova meta ukrajinskih snaga. Iako Ukrajina nije zvanično preuzela odgovornost za ove napade, slični napadi na ruske vojne baze i strateške objekte postali su češći u poslednje vreme.

Lansiranje dronova iz trećih zemalja, ukoliko se potvrdi, moglo bi značiti novu taktiku ukrajinskih snaga, koja uključuje korišćenje teritorija država NATO-a za napade na Rusiju. Ovo bi dodatno zakomplikovalo odnose između Rusije i Zapada, naročito sa zemljama koje su do sada održavale relativno neutralan stav u sukobu.

Pitanje podrške Ukrajini od strane zemalja NATO-a nije novo, ali ova situacija postavlja nova pitanja o obimu te podrške. Dok su zapadne zemlje, uključujući Finsku i Švedsku, pružile vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, direktno učešće u napadima na rusko tlo bilo bi korak dalje i moglo bi dovesti do ozbiljnih posledica.

Švedski izviđački avioni, čiji su letovi primećeni pre incidenta, izazvali su sumnju da je došlo do razmene obaveštajnih podataka između Ukrajine i zapadnih država, što bi omogućilo precizne napade na ruske vojne ciljeve.

U tom kontekstu, incident u Murmanskoj oblasti mogao bi predstavljati opasan presedan u sukobu, signalizirajući novu fazu u vojnom sukobu između Rusije i Ukrajine, koja sada uključuje i moguće neposredno učešće trećih zemalja.

Rusija će svakako nastaviti da istražuje ovaj incident i utvrdi tačne okolnosti, dok će odnosi sa Finskom, Švedskom i NATO-om ostati pod velikim pritiskom.

Događaji u Murmansku takođe ukazuju na širinu fronta na kojem se odvija sukob, koji se više ne ograničava samo na južne i istočne granice Ukrajine, već uključuje i strateške oblasti na ruskoj teritoriji daleko od direktnih linija fronta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading