Eksplozija
Foto: Printscreen/Youtube/Ilustracija

Prema mišljenju stručnjaka Instituta, napadi ukrajinskih oružanih snaga na skladišta municije u Rusiji, slični po prirodi i obimu jučerašnjem napadu u Toropecu, mogu naterati rusku vojnu komandu da donese sličnu odluku o reorganizaciji i rasturanju podrške i logističkih sistema u cilju ublažavanja posledica potencijalnih napada.

"Ruska vojska verovatno nije rešila ranjivost mnogih logističkih objekata stvaranjem skloništa. Uklanjanje ograničenja za korišćenje zapadnih sistema i dalji razvoj sopstvenih kapaciteta za dugotrajne udare može omogućiti ukrajinskim oružanim snagama da efikasnije iskoriste takve ranjivosti neprijatelja".

Analitičari smatraju da bi dalji napadi Odbrambenih snaga na neprijateljska skladišta municije i raketa mogli da unište značajan deo njenih materijalnih rezervi.

"Udari ukrajinske vojske na ciljeve na ruskoj teritoriji mogli bi da utiču na ofanzivne operacije na celom pozorištu operacija. na teritoriji Rusije", dodaje Institut za proučavanje rata.

Napad ukrajinske bespilotne letelice na veliko skladište oružja u ruskom mestu Toropec izazvao je eksploziju, a stanice za praćenje zemljotresa zabeležile su manji potres.

Ovo je bio jedan od najvećih napada na ruski vojni arsenal od početka rata, a ukrajinske snage koristile su dron domaće proizvodnje za udar na Toropec, koji se nalazi oko 485 kilometara od Moskve.

Direktor informaciono-konsultantske kompanije "Difens ekspres" Sergej Zgurec smatra da je napadnuto najmanje 60-70 skladišta u kojima je, prema različitim procenama, bilo uskladišteno do 30.000 različite municije.

Prema izvorima u SBU, u skladištu su bile uskladištene rakete namenjene za operativno-taktičke raketne sisteme Iskander, taktičke raketne sisteme Točka-U, KAB-ove i artiljerijska municija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading