Ruska crkva u plamenu
Foto: Printscreen/Printscreen

Na praznik Svetog proroka Zaharije i pravedne Jelisavete, grad Toropec u Tverskoj oblasti Rusije postao je mesto tragičnih događaja. Usled pada delova bespilotne letelice, tokom odbrane od napada Oružanih snaga Ukrajine, došlo je do požara i serije eksplozija, što je značajno narušilo mir u ovom gradu.

Episkop rževski i toropetski Adrian, u svom izveštaju upućenom patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, ističe duboku zabrinutost zbog štete koja je naneta ne samo stambenim i poslovnim zgradama, već i svetinjama. U ovom nesrećnom incidentu, 13 pravoslavnih hramova pretrpelo je značajnu štetu, uključujući razbijena okna i vrata, kao i oštećenje unutrašnjeg uređenja.

Pored fizičke štete, ovi događaji nose i duboku duhovnu ranu. Hramovi nisu samo mesta molitve, već i simboli vere i istorije, koji spajaju zajednicu i održavaju duh naroda. Stoga, svaka povreda ovih svetinja predstavlja udarac ne samo za lokalnu zajednicu, već i za celu pravoslavnu veru.

Zbog bezbednosti građana, u Toropcu je sprovedena delimična evakuacija, ali srećom, prema zvaničnim podacima, nije bilo žrtava među stanovništvom. Ipak, strah i nesigurnost ostaju u srcima onih koji su doživeli ovu tragediju.

Ovaj događaj podseća nas na važnost očuvanja mira i zaštite naših svetinja, koje su stubovi vere i identiteta. U vremenima kada su ljudski životi i duhovna nasleđa ugroženi, neophodno je da se svi mi, bez obzira na geografske razlike, udružimo u molitvi za mir i blagostanje u svim krajevima sveta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading