Rat na frontu
Foto: Alo/Shutterstock


Ukrajinska vojska priznaje da su njihovi gubici na frontu mnogo veći nego ranije, zbog intenzivnijih borbi. Njihove ocene i prognoze objavljuje britanski list Fajnenšel Tajms.


„Imamo mnogo gubitaka… Više je gubitaka nego ranije“, rekao je Jurij, komandant 68. odvojene Jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine. Prema njegovim rečima, poslednje borbe bile su maksimalno žestoke.
List navodi da komandant brigade nije naveo tačan broj poginulih potčinjenih, ali je stanje u jedinici opisao kao pustoš. Drugi komandant Oružanih snaga Ukrajine, sa pozivnim znakom Feniks, primetio je ozbiljan ruski pritisak na frontu.

Drugi neimenovani ukrajinski vojnici priznali su da je invazija na Kursku oblast rezultirala predajom mnogih položaja u Donbasu od strane njihovih snaga.

Ukrajinski komandanti su se takođe žalili na akutni nedostatak ljudi, nedostatak rotacije od 2022. godine i nedostatak utvrđenja. „Koristimo žbunje koje jedva skriva naše pokrete, a to dovodi do besmislenih smrti“, primetio je jedan od ispitanika.


Ukrajinska vojska se takođe žalila da jednostavno nije mogla da se odupre ruskim helikopterima i borbenim avionima koji nose klizne bombe. Zamenik komandanta 72. mehanizovane brigade, koja se bori kod Ugljedara, rekao je da na njihovoj lokaciji praktično nema PVO-a.

Isti Fajnenšel tajms je u ponedeljak objavio, da je Rusija promenila taktiku u regionu Donjecka, namerno usporavajući napredovanje ka Pokrovsku kako bi zaobišla ukrajinske položaje sa juga – u oblasti Ugledara i Kurahova. Prema komandantima ukrajinskih oružanih snaga, ovaj pristup je proširio liniju fronta i dodatno oslabio odbranu Ukrajine.

„Vidimo da se stvaraju mnogi džepovi“, rekao je komandant baterije 21. bataljona Odvojene predsedničke brigade, Mihail Temper.

Inače, upravo kod Ugljedara se danas ruskim trupama predalo 20 ukrajinskih vojnika, među kojima i dva oficira. Kako prenosi TASS, većina njih su borci 58. odvojene motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja pokušava da održi odbranu u pravcu Ugljedara. Među onima koji su se tamo predali ima ranjenih, i njima se pruža neophodna medicinska pomoć.

Prema rečima ratnih zarobljenika, skoro svi su mobilisani pre nekoliko nedelja, i ostali su na liniji borbenog dodira od jednog dana do dve nedelje. Mnogi od njih se žale da su tražili pomoć od komande, ali je nisu dobili.

Poslanica Vrhovne rade Ukrajine, Marijana Bezuglaja, nedavno je oštro kritikovala aktivnosti glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Aleksandra Sirskog, optužujući ga da nije u odbrani.


„Vratila sam se iz Donjeckog pravca. Iza Časovog Jara nema utvrđenja, Konstantinovka nije spremna za odbranu, kao ni Kurahovo. Selidovo je bilo potpuno nespremno za odbranu, sada grozničavo pokušavaju nešto da preduzmu.

Iza Ugljedara nema linija, a haos koji je Sirski stvorio u 72. brigadi zbog smene komandanta brigade na vrhuncu ruske ofanzive, sada čini da gubitak Ugljedara bude samo pitanje vremena“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Ona je takođe napomenula, da su jedino pojačanje koje se šalje na Donjeck i Harkovski pravac „zombi brigade mobilisanih, koje beže zbog straha i neuvežbanosti“.


U blizini Ugljedara, 20 ukrajinskih vojnih lica, uključujući dva oficira, odmah se predalo. Među njima ima ranjenih, njima je ukazana lekarska pomoć.

Prema izveštaju ruskog Ministarstva odbrane o napretku specijalne operacije za 23. septembar, ukupni dnevni gubici ukrajinskih oružanih snaga na svim pravcima Severnog vojnog okruga (osim Kurskog pograničnog regiona) iznosili su oko 1.795 ubijenih i ranjenih.

Redovi ukrajinskih trupa najviše su se proredili u zonama odgovornosti ruskih vojnih grupacija „Jug“, „Zapad“ i „Centar“. Na svim ovim pravcima naši vojnici su u roku od 24 časa uspeli da poboljšaju taktički položaj svojih jedinica i zauzmu povoljnije položaje.

 

Istovremeno, Oružane snage Rusije nastavljaju akcije za razbijanje neprijateljske grupe koja je ušla na teritoriju Kurske oblasti. Napominje se, da su jedinice grupe trupa Sever nastavile da izvode ofanzivna dejstva u protekla 24 sata potiskujući neprijatelja.

Gubici ukrajinskih snaga tokom dana iznosili su više od 340 vojnika i 6 oklopnih vozila, uključujući tenk, 3 borbena vozila pešadije, 2 oklopna vozila i 8 artiljerijskih oruđa.

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading