Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" u Batajnici
Foto: Alo/Alo

List se poziva na dokument koji se nalazi u njihovom posedu, i ističe da je u obrazloženju odluke navodi da se ona donoosi "u cilju jačanja odbrambene sposobnosti države".

Kako je objašnjeno, odluka je doneta danas i njom se nalaže ukrajinskom ministarstvu ekonomije da obezbedi 71.820.000 ukrajinskih griovni za potrebe ministarstva odbrane, odnosno za centralizovano štampanje poziva za rezerviste i vojne obveznike Kojima se oni pozivaju da se jave u okružni (gradski) teritorijalni centar za regrutaciju.

Kako se navodi u obrazloženju, planirano je štampanje 300.000 poziva mesečno.

Ukrajinska Pravda podseća da je u julu doneta odluka o mehanizmu centralizovanog štampanja i slanja poziva vojnim obveznicima poštom, a prethodno je, u maju, objavljena rezolucija po kojoj građani treba da se pozivaju na služenje vojnog roka za vreme mobilizacije.

Drugim rečima, tim izmenama se omogućava vlastima da pozive za vojsku Ukrajincima šalju poštom, za razliku od prethodnih zakonskih odredbi koje su predviđale da im se takav poziv može uručiti samo lično, ili preko električnog potpisa vojnog obvaznika.  

Još uvek nije jasno navedeno šta se dešava ukoliko se vojni obveznik  ne odazove pozivu, ali se gotovo svakodnevno na društvenim mrežama šire snimci za koje se tvrdi da prikazuju brutalno hvatanje Ukrajinaca po ulicama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading