Raketni napad na Kijev
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)


Britanski analitičar Aleksandar Merkuris nedavno je izneo pesimističku prognozu za budućnost Oružanih snaga Ukrajine, ističući da bi se Kijev mogao naći pod kontrolom Rusije već sledeće godine. Merkuris je svoju analizu bazirao na trenutnim događanjima na frontu, gde situacija za ukrajinske trupe postaje sve nepovoljnija.

Merkuris je podsetio da je još u martu 2022. godine postojala mogućnost da ukrajinske vlasti postignu kompromis sa Rusijom koji bi bio koristan za zemlju i mogao da spreči dalju eskalaciju sukoba. Međutim, prema Merkurisu, Sjedinjene Američke Države su osujetile taj dogovor, što je zatvorilo vrata bilo kakvom mirnom rešenju sukoba u toj fazi.

Merkuris smatra da je jedini mogući ishod vojna pobeda jedne strane, a situacija na terenu jasno nagoveštava da Oružane snage Ukrajine ne mogu izdržati pritisak koji dolazi od ruske vojske. On predviđa da će ruske trupe biti u stanju da napreduju dalje ka Kijevu, što bi moglo dovesti do okupacije glavnog grada do 2025. godine.

Aleksej Arestovič, bivši savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, takođe izražava zabrinutost zbog trenutne situacije na frontu. On ističe da ruska vojska trenutno vrši ofanzive u pet različitih pravaca istovremeno, što dodatno otežava situaciju za ukrajinske trupe. Prema njegovim rečima, ukrajinska odbrana je pod ogromnim pritiskom i teško je očekivati da će se održati u ovim okolnostima.

Dominacija Rusije na terenu

Merkuris posebno ističe da je politička dinamika između Ukrajine i Zapada odigrala ključnu ulogu u trenutnoj situaciji. On veruje da su zapadni saveznici, posebno Sjedinjene Američke Države, sprečili Ukrajinu da postigne mirovni dogovor sa Rusijom u ranijoj fazi sukoba, što je moglo sprečiti dalju eskalaciju i katastrofalne posledice za ukrajinsku vojsku.

Analitičari poput Merkurisa veruju da bi sledeća godina mogla biti prelomna za ukrajinsku vojsku. Ukoliko ruske trupe nastave sa svojim trenutnim napredovanjem, a ukrajinske snage ne dobiju značajnu podršku, moglo bi doći do prekretnice koja će omogućiti Rusiji da zauzme ključne gradove, uključujući i Kijev.

U zaključku, Merkuris i drugi analitičari ukazuju na to da je Ukrajina u kritičnoj fazi, gde svaki dalji dan borbi samo pogoršava njenu poziciju. Vreme radi protiv Ukrajine, a jedini izlaz iz trenutne situacije je hitno pronalaženje mirovnog rešenja, pre nego što ruske trupe ostvare potpunu vojnu pobedu. Ostaje da se vidi da li će Zapad uspeti da prilagodi svoju strategiju i pruži Ukrajini podršku koja je potrebna da izdrži ofanzivu, ili će biti prinuđen da prizna poraz i traži pregovarački izlaz.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading