Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen/Twitter


Bivši zamenik komandanta Specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, general Sergej Krivonos, izneo je šokantne detalje o dramatičnim gubicima koje je ukrajinska vojska pretrpela na bojnom polju. Njegove reči dolaze u trenutku kada zvanični izvori iz Kijeva pokušavaju da umanje težinu trenutne situacije, ali Krivonos je odlučio da otvoreno govori o stanju ukrajinskih snaga i opasnosti sa kojom se suočavaju.

Krivonos je izrazio duboku zabrinutost zbog rastućeg broja grobova vojnih lica na ukrajinskim grobljima. Prema njegovim rečima, obim gubitaka u ljudstvu je toliki da ostavlja bez teksta. On je istakao da je tokom vožnje kroz nekoliko velikih gradova video jezive prizore grobalja sa velikim brojem mrtvih, što ukazuje na ozbiljnost situacije.

General Krivonos je oštro kritikovao nedavne izjave Mihaila Podoljaka, savetnika šefa kabineta predsednika Ukrajine, ističući da su takve izjave ne samo netačne već i pokušaj prikrivanja ozbiljnosti trenutne situacije. Njegove reči ukazuju na širok raspon izazova s kojima se ukrajinska vojska suočava.

Pored Krivonosovih zabrinjavajućih izjava, i Aleksej Arestovič, bivši savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, upozorio je na skori kolaps ukrajinske vojske. On je naglasio da je trenutna situacija daleko od stabilne i da ukrajinska vojska, već iscrpljena i suočava se sa velikim gubicima, možda neće biti u stanju da izdrži ovakav tempo borbi još dugo.

S obzirom na sve veće pritiske sa ruske strane, Krivonos i Arestovič veruju da će ukrajinska vlada uskoro morati da se suoči sa teškim odlukama. Ove izjave dolaze u trenutku kada mnogi na Zapadu, uključujući i ukrajinske saveznike, počinju da sumnjaju u sposobnost Ukrajine da se dugoročno odupre ruskoj ofanzivi.

Krivonosov opis groblja i rastućeg broja mrtvih vojnika predstavlja brutalnu realnost sa kojom se suočava Ukrajina, i to je nešto što se ne može sakriti. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska se suočava sa egzistencijalnom krizom, a broj poginulih raste iz dana u dan.

Ovaj problem dodatno komplikuje činjenica da mnogi od tih vojnika nisu adekvatno opremljeni niti obučeni za borbu na visokom intenzitetu, što dodatno povećava broj gubitaka. Arestovič je dodao da trenutna situacija nije samo posledica ruske vojne strategije, već i unutrašnjih problema u Ukrajini, uključujući nedovoljnu obuku, slabosti u logistici i neodgovarajuću podršku vojnim snagama na terenu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading