AMERIČKI TENKOVI UŠLI U RUSIJU (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Kako ističe Kijev post, ukrajinska 47. mehanizovana pešadijska brigada je tokom vikenda koristila američka oklopna vozila za izvođenje lokalnih kontranapada u severoistočnom sektoru isturenog dela kurskog fronta.

Rusija je, kako se dalje podseća, pokrenula kontranapad nakon što su ukrajinske snage ušle na njenu teritoriju, potiskujući Ukrajince nazad u nekim sektorima, javlja Kijev Post.

Navodno, Oružane snage Ukrajine i dalje kontrolišu oko 800 kvadratnih kilometara ruske teritorije, a najžešće borbe poslednjih nedelja vode se duž glavnih puteva koji vode ka ruskom pograničnom gradu Sudža.

 

 

Prema saopštenju ruskom Ministarstva odbrane, odnosno Grupe Sever od utorka, u ponedeljak su se kijevske trupe vratile u napad i potisnule borbene snage Rusije u sela, nekih 18 kilometara severozapadno od Sudže. Ruska odbrana je, prema zvaničnom izveštaju Kremlja, odbila ukrajinske napade koje je predvodila 47. mehanizovana brigada.

Kijevske snage su pretrpele velike gubitke, uključujući 50 ljudi, jedno borbeno vozilo pešadije i tenk, navodi se u saopštenju ruske vojske.

Međutim, snimak dronom koji je 21. oktobra objavila 47. brigada, jedinica koja upravlja američkim naoružanjem, pokazala je drugačiju sliku. Slike pokazuju jedan tenk "Abrams" i dva borbena vozila pešadije "Bredli" kako napreduju duž puta unutar sela i pucaju na zgrade i moguće odbrambene položaje Rusa.

Ponekad je više od jednog vozila koncentrisalo vatru na jednu metu. Nije bilo vidljive ruske povratne vatre, a Kijev post navodi da je geografskim lociranje slika ustanovljeno da su se te borbe vodile u selu Novoivanovka, u ruskoj oblasti Kursk.

Bitka i novinski izveštaji od utorka kažu da je Novoivanovka zapravo bila na ničijoj zemlji, a da ni ruske ni ukrajinske trupe nisu stalno kontrolisale selo. Mediji lojalni Kremlju sredinom oktobra izvestili su da je selo potpuno oslobođeno, ali nedavni izveštaji iz Kijeva su u suprotnosti sa tom tvrdnjom.

Prema izveštaju novinske agencije RBK-Ukrajina od utorka, Kremlj je odredio "novi" rok za povlačenje ukrajinskih snaga sa ruske teritorije do 1. februara 2025, a navodi se da će čak 40.000 vojnika, podržanih teškim naoružanjem, biti za to angažovano.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

23.10.2024 12:37

Ушли јесу и ту ће и остати као старо изгорело гвожђе .