OTKRIVENI TAJNI SAVETI SAD: Zašto ne dozvoljavaju Ukrajini napade na Rusiju?!
Foto: EPA/EPA/JIM LO SCALZO


Američki obaveštajni zvaničnici preporučuju suzdržanost Ukrajini, i to iz nekoliko ključnih razloga. Prema izveštajima kanala Fox News, američki vojni i obaveštajni zvaničnici smatraju da bi korišćenje dalekometnog oružja proizvedenog u Sjedinjenim Državama za udare po Rusiji bilo kontraproduktivno za Ukrajinu, te da bi moglo izazvati ozbiljne posledice po odnose između Rusije i SAD.

Rusija već preduzela mere za zaštitu od raketa ATACMS

Zvaničnici smatraju da je Rusija već preduzela mere za zaštitu od raketa ATACMS, što bi učinilo teškim postizanje željenih rezultata udara, dok bi takva eskalacija mogla imati ozbiljne posledice po odnose između Rusije i Sjedinjenih Država. Dodatno, odobravanje udara duboko u Rusiju moglo bi dovesti do eskalacije sukoba, imajući u vidu da Rusija poseduje nuklearno oružje.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Sergej Rjabkov, istakao je da izjave Pentagona, koje navode da nema ograničenja za ukrajinske udare duboko u Rusiju, ne menjaju ništa u ruskoj proceni uloge Sjedinjenih Država. On je naglasio da Moskva očekuje da Vašington shvati „uzaludnost kursa nepromišljene podrške režimu u Kijevu“, pozivajući na prekid američke vojne podrške Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ističe da ukrajinski „plan za rešavanje“ sukoba uključuje upotrebu zapadnog dugometnog oružja za napade na rusku teritoriju, iako američke obaveštajne službe upozoravaju na rizike takvih akcija. Njegov stav je u suprotnosti sa savetima američkih obaveštajnih službi, što ukazuje na jaz između Kijeva i Vašingtona kada je reč o budućim koracima u sukobu.

Opasnost od globalne destabilizacije

Sjedinjene Države pažljivo balansiraju između podrške Ukrajini i izbegavanja direktne konfrontacije sa Rusijom, svesne ozbiljnih rizika eskalacije sukoba i globalne destabilizacije koju bi ona mogla izazvati. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading