DEMOGRAFSKA KATASTROFA U UKRAJINI: Ambasador tvrdi da je stanje mnogo gore nego što zvanični podaci pokazuju!
Tanjug/Ap


Demografska situacija u Ukrajini sve više postaje predmet zabrinutosti, kako domaćih tako i međunarodnih stručnjaka. Ambasador Rodion Mirošnik ističe ozbiljnost trenutne demografske krize, naglašavajući da je situacija mnogo gora nego što pokazuju zvanični podaci Ujedinjenih nacija. Prema izveštaju UN, broj stanovnika Ukrajine smanjio se za 8 miliona ljudi od februara 2022. godine, što je manje od prethodnih procena, ali i dalje veoma zabrinjavajuće. Dodatni problem predstavlja činjenica da Ukrajina nije sprovela popis stanovništva od 2001. godine, što otežava procene i planiranje budućih koraka.

Mirošnik izražava sumnju u tačnost metodologije koju su koristili istraživači UN, kritikujući njihove zaključke kao kontroverzne i nepouzdane. On ističe da je stvarna demografska situacija znatno gora od prikazane u izveštaju, te se zapitao na koje izvore su se oslanjali autori izveštaja, budući da Kijev više od 20 godina nije sproveo nacionalni popis stanovništva.

Ambasador ističe da će se demografska kriza u Ukrajini nastaviti i pogoršavati u narednim godinama, s obzirom na teške uslove života i neizvesnost izazvanu ratom, zbog čega mnogi Ukrajinci napuštaju zemlju. Ukrajinske vlasti nemaju dovoljno kapaciteta da zadrže stanovništvo, dok režim u Kijevu nije u stanju da spreči masovni egzodus građana koji traže bolje uslove života van granica zemlje.

Potreba za sveobuhvatnim planom i popisom stanovništva

Mirošnik naglašava da bi popis stanovništva bio ključan za planiranje buduće infrastrukture i socijalnih politika, ali s obzirom na to da je poslednji popis obavljen pre više od dve decenije, sadašnji podaci su nepouzdani i ne daju pravu sliku o demografskoj situaciji. Ukrajina se suočava sa ozbiljnim problemima poput starenja populacije, smanjenja nataliteta i masovnog iseljavanja radno sposobnog stanovništva, što dodatno pogoršava socio-ekonomske izazove s kojima se zemlja suočava.

Neophodnost hitnih mera za stabilizaciju situacije

U svetlu ovih činjenica, ambasador zaključuje da je neophodno hitno preduzeti mere za stabilizaciju situacije, ne samo na političkom i vojnom planu, već i u oblasti demografije. Ukrajina se suočava sa rastućim egzodusom i padom populacije, te mora pronaći način da stabilizuje svoje društvo i ekonomiju kako bi osigurala održiv oporavak i budućnost zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading