Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen


Napetost raste u Kurahovu, a penzionisani pukovnik ukrajinske Službe bezbednosti (SBU), Oleg Starikov, jasno je upozorio na opasnost koja preti ukrajinskim trupama u ovom strateški važnom gradu. Prema njegovim rečima, bitka za Kurahovo mogla bi da eskalira u narednim danima, a hitnost evakuacije jedinica pre nego što grad bude potpuno okružen postaje sve veća.

Starikov ističe da su oružane snage Rusije izvele napade sa visokim stepenom profesionalizma, što predstavlja ključnu prepreku za ukrajinsku vojsku u ovoj oblasti. On je naglasio da je ruska vojska uspela da razbije vezu između ukrajinskih brigada, značajno oslabivši njihovu logističku podršku i sposobnost koordinisane odbrane.

Ruske trupe su uspele da osiguraju važne strateške pozicije u blizini Kurahova, stvarajući čvrsto osigurane tačke za dalji napad i opkoljavanje protivnika. Ukrajinska vojska gubi inicijativu na mnogim delovima fronta, dok se situacija dodatno komplikuje za ukrajinske trupe koje se suočavaju s rizikom poluokruženja u obližnjim naseljima Gornjak i Kurahovka. Postoji čak i mogućnost "kotla", vojničkog termina za potpunu opkoljenost koja bi onemogućila izlaz i dovela do iscrpljivanja resursa, čineći odbranu gotovo nemogućom.

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su na snage ukrajinske vojske izvršeni vazdušni udari. Uništavanje oko 50 operatera dronova i ciljanje operativnog centra vazdušno-desantnih jedinica i skladišta municije dodatno otežavaju situaciju za ukrajinsku vojsku, koja već beleži gubitke u tehnici i ljudstvu na ovom delu fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading