Zdrav ručak za dve osobe: Zapečeni prokelj
Sastojci
Kuvanje prokelja:
- 250 ml vode
- 1/2 kašičice soli
Zapečeni prokelj:
- 500 g prokelja
- 100 g suve šunkaste slanine
- 100 g gauda sira
- 1 kašika ulja
- prstohvat krupno mlevenog bibera
- prstohvat soli
Priprema
Količine su za dve osobe ako je "zapečeni prokelj" glavno jelo. Sa prokelja skinuti oštećene listove, pa ga oprati. Staviti 250 ml vode da prokuva, posoliti je i dodati prokelj, pa ga kuvati oko 10 minuta. Ocediti. Ukoliko se prokelj prekuva ili pripremi nakon zamrzavanja, razvija gorčinu. Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Sitno iseći 100 grama mesnate, suve, slanine. U tiganj staviti kašiku ulja, pa ga zagrejati na tihoj vatri, a zatim dodati iseckanu slaninu i lagano je propeći. Dodati prokelj, posoliti i pobiberiti, pa dobro sve izmešati i skloniti s vatre. U manju vatrostalnu posudu staviti prokelj sa slaninom. Iseći gaudu na šire trake, pa ih složiti preko prokelja u obliku mreže. Staviti u zagrejanu rernu koliko da se sir otopi. Servirati odmah. Ovo jelo se ne podgreva.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
možda vas zanima
Piše: Zvezdana Ljubenković, spec. nutricionizma i dijetetike, "Master Physical"
MALO ZELENO, A SNAŽI ORGANIZAM Prokelj je odličan za jak imuntet i zdrave kosti
Piše: Zvezdana Ljubenković, spec. nutricionizma i dijetetike, "Master Physical"
Komentari (0)