BOROVE ŠIŠARKE RUSI OD DAVNINA KORISTE KAO LEK Zaustavljaju smrt moždanih ćelija, leče krvne sudove, štitnu žlezdu
Foto: Youtube/Printscreen

Korisna lekovita svojstva borovih šišarki poznata su od pamtiveka, i to naročito u Rusiji, ali se na našim prostorima o njima vrlo malo zna i govori. Zato ćemo vam u ovom tekstu dati veoma korisne informacije o njima, koje ce vas iznenaditi.

Kada se pristupa lečenju uz pomoc borovih šišarki od njih se može pripremati čaj ili tinktura, a mogu se i potapati u tegle sa medom.

Stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitne žlezde zove se hipotireoza. Ono što je najčešći uzrok hipotireoze je zapravo hronična autoimuna upala štitnjače.

Osobama koje pate od ovog stanja, prirodna medicina preporučuje sledeći jednostavan recept od samo dva sastojka, koja možete vrlo lako da nabavite.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 15 mladih borovih šišarki
  • 50ml domaće rakije

Upute za pripremu recepta:

U proleće uberite 15 mladih borovih šišarki (veličine od 3-5 cm). Sameljite ih što je moguće sitnije. Prelijte ih sa 50 ml kvalitetne votke ili domaće rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana. Nakon toga, procedite tečnost.

Kada i koliko ga uzimati:

Pijte po pet kapi tri puta dnevno. Kura neka traje tri nedelje.

Kako bor utiče na naše zdravlje

Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u lečenju reume i pročišćavanju disajnih organa, kao i lečenju kašlja i plućnih oboljenja, te hipotireoze.

Za čisto i zdravo lice

Primetićete da je veoma koristan i za cišćenje kože, pa ukoliko ga svakodnevno pijete 10 do 14 dana, nestaće vam bubuljice sa lica, umesto njih pojavice vam se lepo zdravo rumenilo, dok će vam sitne mimicke bore nestati.

Bor je jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi delovi ovog drveta imaju lekovita svojstva. Dobra strana bora je što ga ima tokom cele godine, a najdelotvorniji je kada se njegovi lekoviti delovi skupljaju tokom proleća.

Lekovito dejstvo imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora bora. Iglice se koriste sveže, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo ko zna da je lekovitost iglica veća i do 80 odsto, ako se iglice izlome na manje delove.

Šišarke bora za zimu

Šišarke bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva lekovita svojstva.

U šumi skupim mlade zelene šišarke, prelijem ih vodom da budu pokrivene, a nakon toga ih kuham 20 minuta u zatvorenoj posudi. Posle toga treba da odstoje 24 sata. Onda se u to dodaje šećer u razmeri 1 : 1 i kuva se kao običan džem. Tri puta na dan uzima se po kašičica meda od jele radi jačanja imuniteta usled bilo kog oblika prehlade, gripa i bolesti disajnih puteva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading