CAJ
shutterstock
CAJ

shutterstock

Foto: shutterstock

Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“.

Pravi ruski čaj travari u Sibiru već nekoliko vekova unazad koriste kao najdelotvornije sredstvo za lečenje svih bolesti. Ovaj čaj nije ono što se u komercijalne svrhe naziva ruskim čajem, a u stvari je reč o crnom ili kineskom čaju.

Originalni, lekoviti ruski čaj naziva se koporski čaj i sačinjen je od listova divlje, samonikle lekovite biljke kiprovine, poznatoj i pod nazivom vrbica, vrbovica (lat. Epilobium angustifolium). Ova biljka raste slobodno u prirodi na područjima severnije sibirske klime.

Ovaj čarobni napitak je izvor belančevina, koje se lako usvajaju i predstavljaju nezamenljiv izvor energije koji za kratko vreme vraća snagu. Zbog velike količine tanina i polisaharida u biljci Kiprovini, ovaj čaj čuven je po svojim protivupalnim dejstvima. U svežoj zeleni i korenu bilje koncentracija tanina dostiže i do 20 odsto. Sluz, koja se nalazi u listovima ima zaštitno delovanje.

Ruski čaj pozitivno deluje na varenje i probavu imaju biljna vlakna. U listovima ima celuloze, vitamina, veliki broj minerala. Veoma je visoka koncentracija askorbinske kiseline, a u ovom čaju je zastupljena nekoliko puta više nego u limunu, pomorandži i drugim poznatim prirodnim izvorima vitamina C. U ovom čaju su nađeni i šećeri, flavonoidi, organske kiseline, pektin.

Takođe, ovaj napitak je u stanju da izleči skoro sve bolesti čoveka, verovali su ljudi onoga doba u Rusiji. Evropski lekari tog vremena su ga redovno preporučivali pacijentima kao lek. Koporski čaj se koristi kod problema i bolesti gastrointestinalnog trakta, posebno kod infekcija i upalnih procesa, čira u želucu i crevima.

Čaj takođe rešava i probleme nadutosti i dijare. Takođe, ovaj napitak preporučuje se i kod neuroloških problema i većih oboljenja, mentalnih bolesti, nervoze i post-traumatskih sindroma. Učinkovit je i kod prosratitisa i seksualne disfunkcije, bolnih menstrualnih ciklusa i onkoloških oboljenja reproduktivnih organa.

CAJ

shutterstock

Foto: shutterstock

Recept za pripremu čaja

Sa 250 mililitara vrele vode preliri jednu kafenu kašičicu čaja, zagrevati do 70 stepeni , malo pre ključanja. Nakon toga skloniti napitak sa ringle i ostaviti 5 minuta, pa procediti procediti. Piti pola sata pre jela. Može se piti i hladan, tokom toplih letnjih dana. Preporučuje se da se skuvan čaj zasladi medom i u njega iscedi limun, pa takav napitak ostaviti u frižider. Kada se ohladi, ovaj napitak utoliće žeđ i povratitit hidrataciju i snagu organizmu.

Pročitajte još: