Hapšenje
Foto: Printscreen/Telegram

Milovan Zdravković zvani Teg, kum navodnog vođe kavačkoga klana Radoja Zvicera, trenutno se nalazi u hrvatskom zatvoru. On je krajem septembra izručen Hrvatskoj iz Španije zbog optužbi za posedovanje falsifikovanog hrvatskog pasoša, a Srbija ga traži zbog učestvovanja u organizaciji četiri ubistva, kao i međunarodne trgovine kokainom, piše hrvatski Jutarnji list.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić, jučer je rekao srpskim medijima kako je Zdravković upravo uhapšen u Zagrebu, ali ta informacija, prema pisanju Jutarnjeg lista, nije tačna. Po svemu sudeći hrvatski MUP je putem Interpola izvestio svoje kolege u Srbiji kako se Zdravković nalazi u rukama hrvatskoga pravosuđa i policije, budući da je Srbija za njim raspisala poternicu, pa je ta informacija u Srbiji pogrešno protumačena i zaključeno je kako je on upravo juče uhapšen u Zagrebu.

Međutim, Zdravković se u hrvatskom zatvoru nalazi najmanje 12 dana nakon što ga je Španija izručila Hrvatskoj. Za razliku od optužbi za falsifikovanje pasoša, spisak krivičnih dela za koja ga Srbija potražuje je puno duži i puno ozbiljniji, navodi Jutarnji list.

- Uloga Milovana Zdravkovića ogledala se u finansiranju logistike, plaćanja iznajmljenih sanova, angažoanje osoba za opservaciju, kao i nabavku i transport oružja za izvršenje krivičnih dela. Takođe, Milovan Zdravković je sa ostalim članovima kavačkog klana kupovao opojnu drogu kokain iz Južne Amerike u većim količinama, koja je dalje transportovana i distribuirana u Evropu. Milovan Zdravković je, prema operativnim saznanjima, kum Radoja Zvicera - izjavio je Dačić medijima u Srbiji.

Međutim, po svemu sudeći, iz dva je razloga Španjolska Zdravkovića izručila Hrvatskoj, a ne Srbiji.

Prvo, Hrvatska je za Zdravkovićem izdala Evropski nalog za hapšenje, koji mogu izdavati samo zemlje članice EU, pa taj nalog u zemljama EU ima prednost nad Interpolovom poternicom, koju je raspisala Srbija.

Drugi mogući razlog, kako navodi hrvatski portal, da Hrvatska duže traži Zdravkovića od Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading