Mrtve ptice na drvetu služile kao mamac za žive jedinke
Zavod za zaštitu prirode Srbije
Mrtve ptice na drvetu služile kao mamac za žive jedinke

Zavod za zaštitu prirode Srbije

Mrtve ptice na drvetu služile kao mamac za žive jedinke, Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Zamke je pronašao ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije prilikom stručnog obilaska jezera 1. februara 2017. godine, nakon čega je alarmirana ekološka inspekcija koja je obavestila policiju.

Mrtve ptice na drvetu služile kao mamac za žive jedinke

Zavod za zaštitu prirode Srbije

Mrtva ptica na drvetu, Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Krivolovci su koristili mrtve ptice koje su postavili na dva manja stabla, kako bi privukli žive ptice. Na istom stablu i u nađenim kavezima nalazili su se štapići sa lepkom na koji bi se zalepile žive ptice čim stanu na njega.

Crno tržište

Cena ovih vrsta zaštićenih ptica iz roda zeba kreće se od 10 do 30 evra, što je najčešći motiv za njihovo nezakonito hvatanje. One su zaštićene jer čine veoma važan lanac za održanje biološke ravnoteže u prirodi, budući da se hrane insektima a same su deo lanca ishrane grabljivica.

- Policijskim uviđajem utvrđeno je da su nađene zamke sa štapićima namazanim lepkom na jednom stablu drveta i na njemu su se nalazile dve mrtve ptice pevačice: jedan češljugar i jedna konopljarka koje su služile su za privlačenje divljih ptica pevačica radi ilegalnog hvatanja. U kavezu koji je služio kao mamac za hvatanje ptica pevačica nalazile su dve žive jedinke češljugara i jedna jedinka konopljarke kao i jedna uginula jedinka čiška. Zamke sa štapićima namazanim lepkom nalazile su se i na drugom stablu drveta na kome je pronađen jedan mrtav češljugar koji je takođe služio za privlačenje ptica pevačica iz divljine radi njihovog ilegalnog hvatanja. Na spoljnom zidu čuvarske zgrade iznad brane Brestovačkog jezera nalazila su se još dva kaveza sa uhvaćenim živim pticama pevačicama. U ovim kavezima nalazio se jedan češljugar, dva čiška i jedna konopljarka - navode u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Kavezi sa pticama pevačicama

Zavod za zaštitu prirode Srbije

Kavezi sa pticama pevačicama, Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Tokom uviđaja policija je oduzela sve zamke, kaveze, žive i mrtve ptice koje su nađene na brani Brestovačkog jezera i predala republičkim ekološkim inspektorima u policijskoj stanici u Bojniku.

Ptice koje nisu povređene su puštene u prirodu, dok će na osnovu prikupljenog materijala, policija pokrenuti istražni postupak.

Komentari (3)

Dragan,Niš

09.02.2017 18:15

Kod nas u Nišu se na bivljaku javno prodaju razne vrste ptica i niko to ne sankcioniše!!

nista novo

09.02.2017 18:27

Borba za zivot. Snalazi se narod da ne pomre gladan. Ne vidim vise ni zaba da ima. Kornjace retkost videti.

sve

09.02.2017 20:28

@nista novo - Pa mogu valda i nesto posteno da rade, cim ga uhvate u muljacini brane se da prehranjuju porodicu, toliko posla okolo a oni izabrali bas tako da se snadju. Ako je legalno sto se sakrivaju?