ostrog
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Nalazi se u steni, a put do njega često se smatra hodočašćem, pri čemu mnogi vernici pešače bosi kamenitim stazama kao znak poštovanja. Kada posećujete manastir, važno je pridržavati se određenih pravila i običaja.

Jedno od najvažnijih pravila je da svaki vernik treba da pristupi manastiru čistog srca, s iskrenom molitvom i verom u moć Svetog Vasilija.

Takođe, postoji verovanje da poseta manastiru ne treba da se planira unapred, niti da se o tome priča, već da se u manastir ide kada osoba oseti "poziv" Svetog Vasilija.

Pravila oblačenja u manastiru su stroga – žene treba da nose suknje i marame, a muškarci pantalone i majice dugih rukava.

Vernici često donose darove monasima, kao što su kafa, šećer, ulje, i ostavljaju dobrovoljne priloge. Takođe, zapišu imena svojih bližnjih za zdravlje ili za upokojene, koja monasi čitaju u molitvama.

Manastir Ostrog

Alo!

 

Jedno od pravila koje se posebno poštuje je da se iz manastira ne sme poneti ništa osim osveštane vode ili ulja iz manastirske prodavnice.

Postoji i verovanje da Sveti Vasilije svake noći obilazi manastir, što dodatno doprinosi svetosti i duhovnosti ovog mesta.

Za one koji žele da prenesu blagoslov prijateljima ili članovima porodice koji ne mogu da posete manastir, običaj je da donesu njihove stvari koje će prenoćiti pored kivota (sarkofaga) svetitelja, a zatim ih ponesu nazad.

Manastir nudi smeštaj u konacima, ali zbog velikog broja posetilaca, mesta često nema, pa mnogi vernici spavaju napolju pod vedrim nebom, što se smatra posebnim iskustvom.

U suštini, svi su dobrodošli u manastir, ali je važno poštovati pravila i pristupiti sa poštovanjem i čistim srcem. Ukoliko imate dodatne nedoumice, savetuje se razgovor sa sveštenikom pre posete.

BONUS VIDEO 

@alo_portal PARAOLIMPIJAC ŽELJKO DIMITRIJEVIĆ ZA ALO! Velika čast mi je što ću nositi zastavu Srbije, u našem timu vlada duh zajedništva #alo #alodnevnenovine #alonovine #foryou #fypシ #viraltiktok #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading