prinčevi iz towera
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

„Prinčevi u kuli” su nestali pre 540 godina, a britanska spisateljica Filipa Lengli odlučila je da otkrije njihove sudbine i možda otkrije ime zločinca. U leto 1483. Edvard V i njegov mlađi brat Ričard ušli su u Londonski toranj i nikada više nisu viđeni. Za njihov nestanak dugo se okrivljuje Ričard III, za koga se verovalo da ih je ubio bez ikakvih dokaza.

Autorka i istorijska detektivka Filipa Lengli, koja je otkrila Ričardovo mesto sahrane, preuzima slučaj da otkrije šta se zaista dogodilo prinčevima u Kuli i da istraži vekovima staro ubistvo.

U ovom ekskluzivnom odlomku iz knjige, Lengli vodi čitaoce kroz istragu i otkriva novo rešenje stare misterije. 25. avgusta 2012. godine ispod parkinga u Lesteru otkriveni su ostaci engleskog kralja Ričarda III (1452-1485).

Vest o otkriću i konačnom ponovnom sahranjivanju kralja postala je viralna, dostigavši procenjenu globalnu publiku od preko 366 miliona. Kraljev povratak je zapanjio svet, ali kako se to dogodilo? Potragu za Ričardom III nije pokrenuo i vodio akademik ili arheolog, već spisateljica.

Priča o "kostima u reci" lažna

Potraga za Ričardom bio je istraživačka inicijativa koja je dovela u pitanje mudrost i dogmu. Pokazalo se da je priča o "kostima u reci" lažna. Vekovima se verovalo da su u vreme raspuštanja manastira (kasne 1530-te godine), ostaci Ričarda III ekshumirani iz svog počivališta, preneti ulicama Lestera i ponovo sahranjeni u blizini reke Soar. Kasnije se tvrdilo da su ponovo ekshumirani i bačeni u reku.

Bez ikakvih dokaza, vodeći istoričari su ponovili ovu priču kao istinu i činjenicu. Ovaj projekat je najavio novu eru istraživanja i analize Ričarda III zasnovanog na dokazima. Bila je to odlična prilika za akademsku zajednicu i vodeće istoričare da iskoriste ovo novo znanje kao osnovu za dalja otkrića.

U utorak, 24. marta 2015, u nedelji ponovne sahrane, naslov u Dejli Mejlu je glasio: „Ludo je praviti ovog decoubicu nacionalnim herojem: Ričard III je bio jedan od najopakijih i najodvratnijih tiranina koji je ikada hodao ovom zemljom. Pisac Majkl Tornton nije pružio nikakvu potvrdu ili dokaz.

Njegov rad je izazvao onlajn komentare iz celog sveta, što je najbolje rezimirala Ketrin iz Čikaga: „Ovaj članak pokazuje potpuno zanemarivanje onoga što se smatra istorijskim dokazima“. U ponedeljak, 22. marta 2015, dok je Ričardov kovčeg odneo katedralu u Lesteru da bi se pripremio za ponovnu sahranu, TV voditelj na Kanalu 4 Džon Snou zatražio je od istoričara Tjudora dokaze o Ričardovom ubistvu Prinčeva od Kule.

„Dokaz je da bi bio budala da to nije učinio“, odgovorio je istoričar. U drugom Snouovom televizijskom intervjuu 26. marta, u noći ponovne sahrane kralja Ričarda, pitali su me: "Šta dalje?" „Sada treba odgovoriti na veliko pitanje“, odgovorio sam. „Šta se dogodilo sa sinovima Edvarda IV?“

Važna nova otkrića

Video sam kako postavljanje pitanja menja ono što znamo i ključno je za bolje razumevanje i važna nova otkrića. Tako je pronađen kralj. Antonija Frejzer je pomogla da se razotkrije mit da je Marija Antoaneta rekla „Neka jedu tortu“.

Virdžinija Raunding je opovrgla tvrdnju da je Katarina Velika ubijena seksom sa konjem. Vilijam Drajver Hauart je demantovao postojanje prava „prima nocta“ (Droit de seigneur) u srednjovekovnoj Škotskoj (kao što je prikazano u Hrabro srce), a Gijem Pepen je utvrdio da je brutalni masakr 3.000 muškaraca, žena i dece u Limožu 1370. verovao vekovima koje je sprovodio engleski crni princ, zapravo su počinile francuske snage protiv sopstvenog naroda. Svi su postavljali pitanja i odbacivali staru mitologiju.

Dok sam razmišljao o svojim sledećim koracima, sa interesovanjem sam gledao Igru imitacije (2014), u kojoj je glumio Benedikt Kamberbač, glumac koji je pročitao Ričardovu evokativnu pesmu na ponovnoj sahrani 2015. godine. Zasnovan na biografiji Alana Tjuringa Endrua Hodžisa, ovaj visoko cenjeni nagrađivani igrani film govori o otkriću Enigme tokom Drugog svetskog rata. Kada postavljate prava pitanja, i najmanji detalj može biti ključ do velikog otkrića. Može li malo i možda naizgled beznačajno otkriće biti ključ za rešavanje ove najdugotrajnije misterije?


Autor teksta je Filipa Lengli iz knjige Prinčevi u kuli: Rešavanje najvećeg hladnog slučaja u istoriji, Filipa Lengli
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading