avganistanke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U svojoj knjizi "Američka nevesta u Kabulu", Česlerova opisuje kako je mladalačka zaljubljenost u Avganistanca Abdula Karima dovela do njenog paklenog iskustva.

Sa samo 18 godina, Filis se zaljubila u starijeg Avganistanca kojeg je upoznala na univerzitetu. Nakon dve godine veze, pristala je da se uda za njega, uprkos protivljenju svoje porodice.

Medeni mesec u Evropi se brzo pretvorio u noćnu moru kada je Karim nagovorio Filis da preda svoj pasoš nakon dolaska u Avganistan, čime je izgubila svoja prava.

Filis je saznala da nije jedina njegova žena, a njen život postao je zarobljeništvo u kući njegovog oca, zajedno s više žena, decom i slugama.

Bila je izolovana, ponižavala ju je svekrva, i suočila se s fizičkim nasiljem od supruga.

ZALJUBILA SE U STARIJEG I OTIŠLA S NJIM Prvo joj je uzeo pasoš, onda je postala robinja a pravi pakao je tek usledio...

Foto: Shutterstock

 

Njeno zdravlje je drastično pogoršano, obolela je od hepatitisa, a svekrva je pokušala i da je ubije.

Jedini izlaz pronašla je u molbi svekru da je pusti da se leči u inostranstvu.

Nakon dugog ubeđivanja, dobila je dozvolu da napusti Avganistan. Iako je trudna napustila zemlju, ubrzo po dolasku u Ameriku, pobacila je. Filis je poništila brak i nastavila svoje obrazovanje, postavši profesor psihologije na Siti univerzitetu u Njujorku.

Tek decenijama kasnije, Filis je uspela da podeli svoju priču, želeći da skrene pažnju na patnje žena u kulturama koje ih tretiraju kao vlasništvo.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading