Meteor
Foto: Alo/Printscreen

Nakon što je u nedelju širom sveta, uključujući i naš region, na nebu bila vidljiva užarena lopta u pokretu, mediji su se, oslanjajući se na stručnjake, utrkivali u objašnjenju ovog neobičnog fenomena.

Iako se u početku verovalo da je reč o meteoru, danas smo dobili objašnjenje iz astronomskih krugova da je najverovatnije u pitanju ostatak satelita STARLINK-1196, koji proizvodi kompanija Ilon Mask.

Ovu tezu potvrdio je Miloš Gagić, predsednik Astronomskog društva "Kosmos", za portal Mojnovisad.com. On objašnjava da će ovakvi fenomeni postajati sve češći iz dva razloga: prvo, zbog rastućeg problema svemirskog otpada, i drugo, zbog povećane sunčeve aktivnosti.

– Te večeri raspravljali smo u grupi astronomskog magazina o mogućnosti da se radilo o meteoru koji je ušao pod oštrim uglom, ali se kretao previše sporo, pa smo ovu mogućnost odbacili. Razmišljali smo o mogućem svemirskom otpadu i pomislili na delove rakete koju su Kinezi lansirali pre nekoliko meseci, da bismo na kraju shvatili da je reč o Starlink satelitu – kaže Gagić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

On dodaje da su u pitanju mali kub-sateliti koje kompanija Ilon Mask šalje u velikim serijama kako bi internet bio dostupan na svim delovima Zemlje.

– Otprilike svaka tri meseca dolazi do lansiranja, pri čemu se u grupi nalazi oko 400 satelita. Izgleda da je došlo do problema sa postavljanjem tih satelita u stabilnu orbitu, pa je verovatno jedan od njih, lansiran prošle godine, pao – objašnjava predsednik Astronomskog društva "Kosmos".

On takođe napominje da će pojava užarenih lopti na nebu postati sve učestalija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Kako ovaj profesor istorije i astronom amater objašnjava, treba uzeti u obzir i povećanu sunčevu aktivnost koja čini atmosferu gušćom u višim slojevima i stvara veći otpor, piše Dnevnik.

– Ciklus pojačane sunčeve aktivnosti traje 11 godina i trenutno se nalazimo u njenom maksimumu. Istovremeno, milioni otpada kruže oko Zemlje. Ako taj svemirski otpad uđe u zemljinu atmosferu, izgoreće i neće predstavljati opasnost za ljude – dodaje Gagić.

Građani će i dalje bezbedno moći da posmatraju užarene lopte na nebu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading