običaji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sutra, 11. septembra, Srpska pravoslavna crkva slavi Usekovanje glave Svetog Jovana, poznatog i kao Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Ovaj praznik podseća na mučeništvo Svetog Jovana, koji je pogubljen po naređenju Irodijadine kćeri Salome. Prema predanju, Saloma je svojim zavodljivim plesom "sedam velova" uspela da iznudi obećanje od cara Iroda. Po naređenju Iroda, Sveti Jovan je bio posečen, a njegova glava je doneta na tanjiru carici Irodijadi.

Praznovanje 11. septembra je ustanovljeno u znak sećanja na osvećenje crkve podignute na grobu Svetog Jovana u Sevastiji, koju su sagradili car Konstantin i carica Jelena. Na dan Usekovanja, hrišćani provode vreme u molitvi, strogoj postu i prisustvu liturgiji u crkvi. Prema običaju, na ovaj dan se izbegava konzumiranje crvene hrane i pića, jer crvena boja simbolizuje prolivenu krv. Ovaj dan je vreme za ozbiljnost i uzdržavanje, pa se savetuje da se ne koristi nož i da se izbegava rad.

Takođe, veruje se da na ovaj praznik nije preporučljivo jesti iz tanjira ili sa tacne. Rad u kući i napolju treba izbegavati. U nekim krajevima Srbije, ovaj dan je povoljan za branje lekovitog bilja, dok se u mnogim mestima održavaju vašari. U istočnoj Srbiji postoji verovanje da treba skinuti crveni končić sa ruke, jer se veruje da, prema sujeverju, taj končić donosi sreću. Ako ostane vezan, može doneti nesreću i probleme nakon ovog dana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading