Hurricane Milton
Foto: Profimedia/Profimedia

Uragan Milton pogodio je Meksiko dok se nastavlja svoj razorni put ka Floridi, preteći popularnim turističkim destinacijama gde su hiljade ljudi ostale zarobljene.

Uplašeni stanovnici pokušavaju da pobegnu iz ugroženog područja nakon što su dobili zastrašujuće upozorenje da "beže ili umru". Lokalni zvaničnici rade na evakuaciji stanovništva pre nego što oluja stigne do Tampe i Svetog Petra sutra.

Hurricane Milton

Profimedia

 

 

Vozači se od juče ujutro suočavaju sa zastojem na glavnim putevima, dok su autoputevi puni dugih kolona automobila koji pokušavaju da pobegnu od opasnosti. Saobraćaj je zagušen i na severu i na jugu dok lokalni stanovnici traže sklonište u drugim državama i Majamiju.

Vreme za bekstvo iz regiona avionom skoro je isteklo, jer su aerodromi u Tampi, Svetom Petru i Orlandu već počeli da zatvaraju svoje kapije i otkazuju letove. Hiljade turista sada se bore sa haosom izazvanim uraganom, dok Milton preti da devastira veći deo obale zaliva.

Hurricane Milton

Profimedia

 

Stanovnici koji su prihvatili da ne mogu pobeći pripremaju se da se sklonili, a počeli su i sa panikom u kupovini, prazneći police prodavnica od flaširane vode, toalet papira i drugih kućnih potrepština. Vlasnici kuća već su na oprezu protiv pljačkaša, sa jednim natpisom u Nju Port Riči, severno od Tampe, koji je govorio: "Pljačkaš, pucaćemo na licu mesta".

Oni koji i dalje žele da pobegnu i prate naredbe za evakuaciju kažu da može biti previše "opasno" da krenu na put, jer su lokalne benzinske stanice ostale bez goriva. Ipak, guverner Ron DeSantis je jutros uverio stanovnike da ima dovoljno goriva da pobegnu od oluje.

Hurricane Milton

Profimedia

 

Milton je tokom noći bio toliko jak da su stručnjaci tražili da mu se dodeli bez presedana status uragana kategorije 6, međutim, uragan je jutros degradiran na kategoriju 4. Meteorolozi upozoravaju da se očekuje da Milton "raste u veličini" i ostane "izuzetno opasan uragan" kada udari u obalu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading