Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nakon smrti 78-godišnjeg muškarca iz Birmingema, otkriveno je da je bio rođen sa tri penisa, fenomen poznat kao trifalija. Ovaj izuzetno redak slučaj, koji se u medicini beleži samo drugi put u istoriji, otkriven je tek kada je zaveštao svoje telo Medicinskom fakultetu Univerziteta u Birmingemu.

Jedan od tri penisa bio je funkcionalan, dok su ostala dva bila pričvršćena za kožu skrotalne kese. Zbog ovog posebnog anatomskog rasporeda, muškarac je verovatno bio nesvestan svoje anomalije tokom celog života, a simptomi su se pojavili tek nakon smrti.

Zdravstveni problemi i izazovi

Istraživači su u svom izveštaju naveli da je jedan od dodatnih penisa delio uretru s primarnim organom, što je moglo uzrokovati zdravstvene probleme kao što su infekcije urinarnog trakta ili erektilna disfunkcija. Takođe, dispareunija, bol tokom seksualnog odnosa, mogla je biti izazvana prisustvom sekundarnih penisa.

Izuzetna retkost

Prema informacijama sa Medicinskog fakulteta, samo jedan do šest miliona dečaka rađa se sa više od jednog penisa, što ovu pojavu čini izuzetno retkom. U svetu je zabeleženo nešto više od 100 slučajeva difalije (prisutnost dva penisa), a trifalija je potvrđena samo u ovom i jednom prethodnom slučaju iz 2020. godine, kada je dečaku iz Iraka uklonjena dva dodatna penisa.

Uzroci i povezanost s drugim poremećajima

Uzroci ovih urođenih anomalija ostaju misterija, a stručnjaci smatraju da se one javljaju slučajno tokom embrionalnog razvoja. Povezane su i s drugim urođenim poremećajima, uključujući rođenje sa dva skrotuma ili anusa, kao i sa većim rizikom od spina bifide.

Dok se u većini slučajeva dodatni penisi hirurški uklanjaju, slučaj iz Birmingema podseća na to koliko je ljudska anatomija raznolika i koliko je važno dalje istraživanje ovakvih fenomena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading