smrtna kazna
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema rečima oca, njegova ćerka je 31. oktobra 2002. godine pala s kreveta. Nekoliko sati kasnije, otkrio je da ne diše.

Robert Roberson, prvi čovek u SAD-u osuđen na smrt zbog optužbi vezanih za sindrom protresene bebe, doživeo je preokret kada je sudija okruga Travis izdao hitnu zabranu njegovog pogubljenja, koje je bilo zakazano za 18 časova.

Roberson (57) je 2003. godine osuđen za smrt svoje dvogodišnje ćerke Niki Kertis, čija obdukcija je pokazala povrede uzrokovane zlostavljanjem. Ipak, on i njegovi advokati tvrde da je uzrok smrti bila upala pluća, a ne nasilje. Tužioci ostaju pri svom stavu da novi dokazi ne podržavaju tvrdnje o njegovoj nevinosti.

Sudija je odlučio da odloži pogubljenje kako bi Roberson mogao svedočiti na saslušanju zakazanom za 21. oktobar. U međuvremenu, Zastupnički dom Teksasa izdao je poziv za pomilovanje, a podršku mu pružaju brojni zakonodavci i ugledne ličnosti, uključujući autora Džona Grišama.

Grišam je izjavio: "U ovom slučaju nije bilo zločina, a ipak se spremamo da izvršimo smrtnu kaznu zbog nečega što nije učinio." Ova izjava oslikava zabrinutost mnogih koji veruju da je Robersonova osuda zasnovana na zastarelim medicinskim dokazima.

Roberson je naveo da je njegova ćerka pala s kreveta, nakon čega je odvedena u bolnicu gde je proglašena mrtvom. Obdukcija je pokazala modrice i otekline, što je dovelo do sumnje na zlostavljanje. Pitanje sindroma protresene bebe takođe izaziva raspravu među stručnjacima koji traže dodatne provere pre donošenja konačnih zaključaka o zlostavljanju.

Dok Roberson čeka nastavak postupka, mnogi se pitaju o etici smrtnog kaznenog sistema i pravdi u slučajevima sa spornim dokazima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading