Navijači Srbije
Lisi Niesner
Navijači Srbije

Lisi Niesner

Navijači Srbije, Foto: Lisi Niesner

Austrijanci su u petak uveče savladali Srbiju sa 3:2, ali su nakon meča bili uvređeni! Na tribinama stadiona „Ernst Hapel“ bilo je više gostujućih nego navijača domaćina, međutim, ni to nije pomoglo „orlovima“ da kolo pre kraja kvalifikacija overe vizu za Rusiju.

Navijači se vode ličnim stavovima

Antić dodaje da odnosi među navijačima nemaju veze sa odnosima između naroda.

- Navijači ne zastupaju Srbiju, oni su samo jedan deo srpskog naroda. Naše pristalice su slične onima u Engleskoj i Turskoj, više nego prosečnom Austrijancu. Ti odnosi među fanovima nisu odnosi između dva naroda. Da se razumemo, organizovani navijači su vođeni ličnim stavovima, a ne države ili kluba - kaže on.

Ipak, dan posle utakmice, austrijski mediji su na novinskim stupcima više pažnje posvetili pristalicama Srbije nego pobedi njihove selekcije, a razlog je, kako su napisali, „provokacija” u vidu transparenta sa likom Gavrila Principa, koji je uoči početka Prvog svetskog rata ubio Franca Ferdinanda, austrougarskog prestolonaslednika.
Po mišljenju Čedomira Antića, poznatog srpskog istoričara, koji je između ostalog autor dela posvećenih atentatu u Sarajevu i Prvom svetskom ratu, smatra da Austrijanci imaju pravo da budu uvređeni.

- To jeste provokacija. Naši navijači nisu otišli tamo da ratuju, nego da gledaju fudbal. To je bilo nepotrebno. Koliko znam, Austrija ne sledi tradiciju Austrougarske i trebalo im je mnogo vremena da postanu demokratska republika, ali treba reći da im je Gavrilo Princip na izvesni način tome doprineo. Moje mišljenje je da građani te zemlje imaju pravo da budu uvređeni jer ima mnogo drugih načina da se navija i tera inat protivničkim pristalicama - ističe Antić u razgovoru za „Alo!”.

Čedomir Antić

Petar Đorđević

Čedomir Antić, Foto: Petar Đorđević

Podsetimo, Gavrilo Princip je na Vidovdan 1914. godine u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Vek kasnije, mišljenja povodom tog slučaja među Austrijancima su i dalje podeljena.

Austrijske novine

D.J.Bužić

Austrijske novine, Foto: D.J.Bužić

- U Austriji vlada podeljeno mišljenje po tom pitanju. Sa jedne strane austrijska istoriografija je poslednjih godina detaljno, precizno i pošteno pisala o atentanu i zločinima koji su počinjeni tokom Prvog svetskog rata. S druge strane, njihova elita je sebe predstavljala kao žrtvu koja je gurnuta u rat. To se sve odrazilo tokom krize u Jugoslaviji, kada su zauzeli negativan stav prema Srbiji - zaključio je srpski istoričar Čedomir Antić.

Komentari (9)

Žeks

09.10.2017 06:17

Sport više nema veze sa sportom za naš mentalitet. Sportski događaj doživljavamo kao priliku da istresemo našu frustraciju za koju smo sami sebi krivi i koju smo sami sebi natovarili. Za to su krivi naši vlastodršci koji su sportski huliganizam legalizovali i uz pomoć kojeg vladaju i drže konce u svojim rukama. Kako bi ste vi reagovali kad bi igrala Srbija protiv Hrvatske u Beogradu, 80% navijača "lijepe njihove", Rukavina ne proslavi svoj pogodak i na tribinama ugledate Bana Jelačića?

demos

09.10.2017 10:32

@Žeks - Ma idi bre...reagovali bi kao i uvek sto reagujemo...kao za drona na primer- ali uzalud!! Nas niko ne cuje, a sto je jos vaznije- kod tih drugih (bilo kojih) nema ni Antica ni takvih kao ti da umesto kritike dosljaka popljuju svoje- i to obilno!!!

Ja

09.10.2017 09:13

Ljuti smo i mi za ceo I svetski rat! Koliko su neduznih civila pobili, zena, dece..da je drzave, kao sto je nema bili bi tuzeni pred svim relevantnim ustanovama sveta...ali.. oni su "ljuti".

demos

09.10.2017 09:39

Hm...Ako ne neguju tradiciju i ne nastavljaju duh austrougarske- zasto su bili uvredjeni Anticu?! I da ti kazem...i ti navijaci su to onako u prenesenom znacenju- sredicemo ih kao Gavrilo onog zlocu!!! Nista dublje i znacajnije!!!

sa vama na ti

09.10.2017 11:24

Pa to ti kazemo Austrijance,i nama je smetao Ferdinand u Bosni

SRBIN

09.10.2017 12:12

Garantujem da 95% srpskih "navijaca" ne zna ni delic srpske istorije.Svi znamo da su ti tzv.navijaci ulicari,kriminalci bez dana skole.Patriotizam se ne pokazuje na takav nacin.Tako se samo bruka kulturan i obrazovan deo srpskog naroda.Stojim iza toga da je to sa Principom bila nepotrebna provokacija domacina.Mi smo danas sa Austrijancima prijatelji i treba to prijateljstvo da se unapredjuje.Ne zaboravite da je Srbija napredovala u vreme kada se oslanjala i bila okrenuta ka Austriji.

Васке

09.10.2017 20:46

Шта је тражио Франц Фердинанд у Српском Сарајеву на Видовдан?

Војвода

09.10.2017 20:47

Гаврило Принцип је најбољи српски стрелац против Аустрије!!!

Neko

09.10.2017 21:46

Neka im neko kaze da su oni sami doprineli onu situaciju u Sarajevo i da su oni sami zapoceli prvi svetski rat. Sta su trazili u Bosni u ta doba,a i bombardovali su nas i proglasili su nam KiM kao nezavisna drzava. Sada oni igraju i fudbal,a sve to je prevelika uvreda. Neka oni budu zahvalni prema Princip Principu i prema Srbiji.