Mixit i Grundfos
Foto: Alo/TDM

TDM kao ovlašćeni distributer Grundfosa u Srbiji, može da vam ponudi njihov kompletan proizvodni program, između ostalog i najnoviji i najsavremeniji proizvod Mixit.

Mixit je trenutno najoptimalnije rešenje za hidraulične krugove u poslovnim i stambenim zgradama. Dizajniran je za sisteme grejanja i hlađenja, sa ciljem da kontroliše temperaturu vode u sistemu, da vrši specifična i precizna podešavanja KGH sistema i njegovo balansiranje. Sa druge strane omogućava pristup praćenju parametara koji ljudi iz Grundfosa zovu svojim "Building Connect Free Monitoring" rešenjem.

Gradska toplana Niš je među prvima u Srbiji koja je počela primenu tarifnog sistema i naplatu po potrošnji, a ugradnjom Grundfosovog Mixit sistema postigli su veću energetsku efikasnost i niže račune za grejanje njihovih građana.

Tehnički direktor JKP Gradske toplane Niš Darko Pejčić kaže da, iako grejna sezona nije u toku, toplana radi punom parom, 365 dana u godini, 24 časa dnevno, jer postoji više toplotnih izvora koji rade tokom cele godine poput toplane Univerzitetskog kliničkog centra koja pored proizvodnje toplotne energije vrši pripremu vodene pare i za grejanje sanitarne tople vode na sistemu KC i gradskim bazenima.

Zbog toga se dugo tragalo za načinom da rad ovog preduzeća bude što efikasniji, a do rešenja su došli zajedno sa kompanijom Grundfos koja je lider u proizvodnji agregata za prenos fluida, tj. vode, a sa kojom Gradska toplana sarađuje duže od 40 godina.

- Obzirom na to da Gradska toplana Niš obraća veliku pažnju na povećanje energetske efikasnosti i uvođenje novih tehnologija, a kompanija Grundfos prati sve te tehnologije i savremene svetske trendove, u poslednje vreme smo tu saradnju i intenzivirali. Gradska toplana Niš je među prvim toplanama u Srbiji počela naplatu po potrošnji. Sam vid naplate po potrošnji je pokazao da postoji veliki broj objekata koji imaju veliku specifičnu potrošnju, gde smo akcenat na rešavanje problema stavili kod objekata gde je specifična potrošnja veća od gradskih proseka. To se uglavnom javlja kod manjih toplotnih postrojenja koja imaju direktan sistem proizvodnje i predaje toplotne energije – ističe Darko Pejčić.

Konkretno na sistemu toplotnog izvora Pantelej, u saradnji sa kompanijom Grundfos i njihovim inženjerskim timom došli su do predloga rešenja koje se pokazalo zanimljivim obzirom na to da su ti objekti imali jako veliku specifičnu potrošnju.

- Taj toplotni izvor ima tri toplotne podstanice gde smo ugradili Mixit sisteme koji su kompletno primenili hidrauliku sistema i samog toplotnog izvora. Uz pomoć hidrauličke skretnice smo u potpunosti izdvojili primarni hidraulički krug od sekundarnog i uz sistem praćenja, monitoring, potrebe samog objekta i spoljnih uslova koji su u datom trenutku, Mixit sistem sam upravlja i isporučuje onu količinu toplotne energije koja je neophodna za taj objekat – objašnjava Darko Pejčić.

Uštede koje su se desile nakon ugradnje Mixit sistema u te tri podstanice, pokazale su da je toplana kod primarnog energenta uštedela čak 24 posto energenata u odnosu na isti referentni period, a da se u samim objektima smanjenje specifične potrošnje kreće u rasponu od 25 do 27 posto.

- U Srbiji su pored Niša i mnogi drugi gradovi prešli na naplatu po potrošnji i primenu tarifnog sistema međutim nijedan od gradova u Srbiji nije primenio ovakav vid rešenja. Moja topla preporuka svim kolegama i toplanama da dođu u Niš i sami se uvere u sam rad i način funkcionisanja – naglasio je Darko Pejčić.

Obzirom da na sistemu toplana ima još tri ovakva toplotna izvora, plan Niške toplane je da na sva tri izvrše zamenu tih agregata.

- Ove godine smo započeli aktivnosti na rešavanju takvog jednog toplotnog izvora, dok ćemo u narednoj godini rešiti i preostala dva. Naplata po potrošnji je civilizacijski korak napred u odnosu na toplane koje i dalje vrše naplatu po paušalu, tako da ovakvo ulaganje u sisteme koje kao benefit imaju uštedu u proizvodnji i predaji toplotne energije, pozitivno se odražavaju i na same račune za grejanje građana. Poređenja radi zbog ovakvih sistema prosečan račun u oktobru 2023. godine na teritoriji Niša za prosečan stan od 55 m2 je bio 1060 dinara – zaključuje Darko Pejčić.

Ivan Zdravković, inženjer prodaje Grundfos CBS Serbia, objašnjava da Mixit sistem radi lako i jednostavno uz pomoć mobilne aplikacije, a pri tome štedi energiju i ubrzava proces projektovanja, proračuna, ugradnje i instalacije sistema KGH.

- Najsavremeniji Mixit sistem radi zajedno sa Magna3 ili TPE3 pumpom. Osnovni zadatak je bio da podelimo primarni od sekundarnog kruga uz pomoć hidrauličke skretnice koja se u podstanici nalazi. Samo grejanje zgrade vrši se u sekundarnom krugu gde uz pomoć Mixit uređaja i Magna3 pumpe grejemo konkretnu stambenu zgradu i to prema spoljnim uslovima i parametrima uz pomoć implementirane krive grejanja koja se nalazi u kontroleru Mixit uređaja. Krivu grejanja smo podesili u pet karakterističnih tačaka, tako da za odgovarajuće spoljašnje uslove uređaji sami vode sistem grejanja te zgrade – pojašnjava Ivan Zdravković.

Podešavanje i puštanje samog uređaja u rad se vrši uz pomoć „Grundfos Go“ aplikacije i to u par klikova.

- Uz samo par koraka mi možemo da podesimo i pustimo sistem grejanja stambene zgrade. Aplikacija ima opciju podešavanja samog uređaja, biranje da li nam ventil radi kao dvokraki ili trokraki i da se sistem vodi prema spoljašnjoj temperaturi i senzoru spoljašnje temperature po krivi grejanja u 5 karakterističnih tačaka. Krivu grejanja podešavamo prema samom nagibu krive u par klikova i tako puštamo jedan kompletan mešni krug - dodaje Ivan Zdravković.

Jedan od zahteva Gradske toplane Niš bio je da se ugasi sistem grejanja u stambenoj zgradi kada se ugasi izvor toplote odnosno kotlovsko postrojenje i kada temperatura vode padne u primarnom distributivnom delu sistema.

- To smo rešili tako što smo jedan senzor temperature postavili u primarnom delu instalacije i povezali ga sa Mixit uređajem gde kada temperatura padne u primarnom delu ispod podešene granice, sam senzor daje signal Mixit uređaju koji gasi pumpu i zaustavlja sistem grejanja u stambenoj zgradi. Ako je napolju toplo on gasi kotao, temperatura vode tada pada i on daje signal da mu više ne treba grejanje i sam se gasi – rekao je Ivan Zdravković.

- Mixit je najsavremenije i najnovije rešenje za hidrauličke mešne krugove za regulaciju temperature grejnog medijuma u sistemima KGH. Za razliku od tradicionalnih sistema gde imamo puno komponenti koje su ugrađene u jednom sustemu, kod Mixit sistema imamo samo dva elementa što nam znato ubrzava proces projektovanja i proračuna tako i samu ugradnju i instalaciju tihsistema na krugovima. Konrtoler koji je implementiran i ugrađen na Mixit uređaju pruža brojne mogućnosti.

Nabavite Mixit kod nas u TDM-u i ostvarite i vi značajne energetske i novčane uštede.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading