TDM Aqua Unique magnetni tretman vode
Foto: Alo/TDM

TDM je generalni zastupnik danskog proizvođača Aqua Unique za uređaje za magnetni tretman vode.

Šta je magnetni tretman vode?

Aqua Unique magnetni tretman vode je prirodan i ekološki bezbedan metod koji radi bez upotrebe hemikalija ili aditiva štetnih po zdravlje i okolinu. Tradicionalni problemi sa kalcifikacijom obično se rešavaju mikrofiltracijom ili dodavanjem hemikalija koje uklanjaju kamenac iz vode. Međutim, u Danskoj je to zabranjeno za vodu namenjenu piću i domaćinstvima iz zdravstvenih razloga.

TDM Aqua Unique magnetni tretman vode

TDM

 

 

Aqua Unique magnetni tretman vode ne utiče na ukus, boju ili miris vode, niti uklanja kalcijum ili druge važne minerale. Tokom prolaska kroz uređaj, snažno magnetno polje deluje na ravnotežu jona u molekulu vode.

Rezultat je vezivanje kalcijuma i minerala iz vode u stabilnu molekularnu strukturu koja ostaje u vodi, čime se sprečava dekalcifikacija u cevovodima. Ovako se mogu postići velike uštede energije u radu i održavanju.

Mrlje od kamenca na podu i pločicama

Kada voda isparava, ostaju mrlje od kalcijuma i minerala. Aqua Unique magnetni tretman vode smanjuje mrlje od kamenca, čineći ih poroznim i lakim za uklanjanje. Preporučuje se čišćenje ovih površina grubom krpom ili sunđerom jednom do dva puta nedeljno.

Važno je ukloniti kalcifikaciju što pre jer kiseonik iz vazduha apsorbuje energiju koju je Aqua Unique magnetni tretman predao vodi. Mekani i porozni kamenac postepeno postaje tvrd, kao mermer. Zbog toga je važno obrisati armaturu i česmu nakon upotrebe. Ovo se odnosi samo na površine sa kojih voda isparava, a ne na zatvorene cevovode koji su izolovani od kiseonika.

Cevni sistemi, vodovodne slavine i tuševi

U prvih nekoliko meseci nakon instalacije Aqua Unique magnetne jedinice za tretman vode, postojeći kamenac u cevovodima će se postepeno rastvoriti. Može biti neophodno redovno čišćenje sita česmi i filtera dok cevovodi ne ostanu bez kamenca. Na dnu tuševa i perlatora, tokom isparavanja vode, formira se sloj kamenca. Ovaj sloj će se vremenom stvrdnuti zbog prisustva kiseonika, ukoliko se ne održava redovnim čišćenjem jednom ili dva puta nedeljno.

Magnetni tretman deluje na uobičajene protoke vode, a ne na minimalne tokove kao što su kapanje i curenje, pa je važno održavati sve tačke u ispravnom stanju kako bi se postigao pun efekat tretmana vode.

Veš mašine

Zahvaljujući promenama u vodi, moguće je smanjiti potrošnju sapuna, omekšivača i vode za ispiranje. U područjima sa tvrdom vodom potrošnja se može smanjiti od 10% do 40%. U starim instalacijama treba redovno čistiti sita i spojne filtere dok se postojeća kalcifikacija ne rastvori.

Mašine za pranje sudova

U mašinama za pranje veša svi protočni delovi su zaštićeni od kalcifikacije. Kamenac ostaje na staklu i porcelanu, dok se rđanje čelika umanjuje. Zbog visoke temperature prilikom sušenja i prisustva kiseonika, mrlje od kamenca se još uvek mogu pojaviti. Ukoliko su prisutne, preporučuje se dodavanje malo soli i ispiranje.

Aparati za kafu

Kod aparata za kafu intervali dekalcifikacije se produžavaju, zavisno od modela i tipa aparata. Kod modela velikog kapaciteta, soli i minerali se očvršćavaju na grejačima, smanjujući efekat magnetnog tretmana vode.

Električni ketleri i lonci

Sličan princip se primenjuje kao kod aparata za kafu. Kalcifikacija se može smanjiti dodavanjem sveže tretirane vode u ketler ili lonac nakon upotrebe. Sloj kamenca će postati porozan i lak za uklanjanje običnim sunđerom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading