Mihailo Jovanović
Foto: Printscreen/MIT

On se oglasio tim povodom na svom zvaničnom instagram profilu i poručio sledeće:

- Posebna čast je govoriti na svom fakultetu, među kolegama, a pre svega prijateljima, sa kojima sam tokom svog radnog veka učio, sarađivao, zajedno pomerao granice tehnološkog razvoja u Republici Srbiji. Elektrotehnički fakultet je najstarija, najelitnija i najistaknutija obrazovna i naučno-istraživačka institucija u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva u Republici Srbiji.

Da bi zadržao zavidnu poziciju i držao korak sa najnaprednijim tehnološkim dostignućima, ETF konstantno unapređuje nastavu i istraživanja u oblastima koje su od izuzetnog značaja za rast privrede, kao što su obnovljivi izvori energije, veštačka inteligencija, biomedicinski inžinjering, 5G i buduće komunikacione mreže, mikromreže, internet, mašinska vizija, robotika, kvantni računari, električna vozila i time znatno doprinosi tehnološkom napretku, digitalizaciji i sveukupnom razvoju Republike Srbije.

Značaj fakulteta iz ovih oblasti svakog dana je sve veći, a dokaz za to je da studenti ovog fakulteta sve brže, lakše i čak mnogo pre sticanja diplome, nalaze radna mesta, i imaju priliku da kao izuzetno mladi kadrovi, utiču na razvoj novih usluga i tehnologija.

Tome u prilog ide i činjenica da je IKT sektor postao najveća neto izvozna grana Srbije. Izvoz usluga IKT sektora je 2022. godine dosegao rekordnih 2,7 milijardi evra dok je u prvih 10 meseci zabeležen izvoz od 2,8 mlrd evra, odnosno veći od ukupnog izvoza cele prošle godine. U 2023. godine očekujemo da izvoz IKT usluga bude preko 3,5 milijardi evra - napisao je Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading