Mark Rute podnosi ostavku
Foto: EPA/EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

Portal Alo.rs je 01.07. objavio tekst pod naslovom "NOVOIZABRANI ŠEF NATO-A: "Srebrenica je najveća laž u istoriji" na šta nam je portal Raskrinkavanje.ba ukazao kao prenošenje lažnih vesti u svojoj analizi.

Mark Rutte nije opisao genocid u Srebrenici kao “najveću laž u istoriji”. 

U 2017. godini, objavljen je snimak koji se koristi kao dokaz za tvrdnju da je Mark Rutte, nizozemski premijer, nazvao lažnim tvrdnje da je genocid u Srebrenici karakterisao kao laž. Međutim, u tom snimku Rutte zapravo ne iznosi takvu izjavu. Snimak je objavljen uz naslov "Nizozemski premijer Mark Rutte: Optužbe premijera Recepa Erdogana za Srebrenicu 'neprihvatljive'".

Na snimku, Rutte se bavi Erdoganovom izjavom o ulozi Nizozemske u genocidu u Srebrenici. Erdogan je tu izjavu dao tokom diplomatskog sukoba između Turske i Nizozemske u martu 2017. godine. Nakon što je Nizozemska zabranila turskom diplomati prisustvo na političkom skupu u svojoj državi, Erdogan je pozvao na sankcije protiv Nizozemske.

U tom kontekstu, Erdogan je optužio Nizozemsku za nacizam i izjavio: "Znamo kakvi su Nizozemci i Nizozemska bili u masakru u Srebrenici. Koliko je njihov karakter pokvaren, vidimo iz njihovog masakra nad 8.000 Bosanaca tamo."

Rutte je, kako se može čuti na snimku CNBC-a, reagujući na ovu Erdoganovu izjavu, rekao: 

"Pa, moram reći da predsjednik Turske danas sve histeričnije govori o Nizozemskoj. Sada je dao historijsku i nepromišljenu izjavu o Srebrenici koja je potpuno promašena, koja je potpuno neistinito prepravljanje historije. Neprihvatljivo. Pa ćemo vidjeti što će doći iz Turske u narednih nekoliko dana."

Dakle, Rutte je opovrgao Erdoganovu tvrdnju da je Nizozemska bila uključena u genocid u Srebrenici, nazivajući je neistinitom i "prepravljanjem historije". Rutte nije direktno komentarisao kvalifikaciju zločina u Srebrenici.

Izvinjavamo se čitaocima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading