Opatija Opatijska rivijera Istra
Shutterstock
Hrvatska Split Čamac Čamci

Shutterstock

Ko voli da uživa na hrvatskom primorju, može da pazari i ostrvo, Foto: Shutterstock

Vlasnici ove netaknute prirode kažu da su ostrva idealna investicija za nekoga ko sebi može da priušti privatno odmaralište ili možda luksuzni resort.

Na tržištu se nalaze sledeća ostrva:

1. Ostrvo Tajan (Dubrovnik), 750 hiljada evra – Ovo nenaseljeno ostrvo se nalazi blizu Dubrovnika, a obuhvata površinu od 150 hiljada kvadratnih metara.

2. Ostrvo Crkvina (Dubrovnik), 850 hiljada evra – Crkvina je još jedno ostrvo u Elafitima koje ima površinu od 170.000 kvadratnih metara.

3. Ostrvo Kosmeč (Dubrovnik), 130 hiljada evra – Jedno je iz grupe Elafita i ima površinu od 26.000 kvadrata. Nije naseljeno, a obala mu je dugačka pola kilometara.

4. Mali Kosmač (Šibenik), 700 hiljada evra – Ovo ostrvo se nalazi između Rogoznice i Vinisce, a obuhvata površinu od 5.000 kvadratnih metara, blizu šibenske obale. Na njemu nema nekretnina, a prekriven je makijom i niskim rastinjem.

5. Sridnju (Zadar), 6 miliona evra – Ovo ostrvo kod Zadra ima površinu od 130.000 metara kvadratnih, a vlasnik za njega traži oko 6 miliona evra. Na ostrvu se nalazi samo jedna nekretnina, tačnije, stara ruševina površine 40 kvadratnih metara. U oglasu stoji kako ostrvo ima, osim pogleda na more i pogled na planine.

6. Srednja klud (Trogir), 1.2 miliona evra – Ostrvo Srednja klud, koji se nalazi u blizini Trogira ima površinu od 18.800 metra kvadratna.

7. Ostrvo iz Kornatskog arhipelaga (Biograd) 3,2 miliona evra – Ostrvo je smešteno na severno-zapadnoj strani uvale Hijaci-Pristranišce na ostrvu Žutu i prirodno štiti navedenu uvalu. Njegova površina je 200 hiljada kvadratnih metara i obrastao je niskim mediteranskim rastinjem, sa nekoliko niskih borova. Udaljeno je 12 morskih milja od Murtera i oko 8 milja od Biograda. U privatnom je vlasništvu i izuzet je iz Nacionalnog parka Kornati.

8. Ostrvo u blizini Hvara, 2.3 miliona evra – “Ostrvo se nalazi pored ostrva Hvara, u sklopu velike ostrvske grupe”, stoji u oglasu agencije. Riječ je o ostrvu koji je izuzet iz grupe Paklenih otoka. Obiluje niskim primorskim rastinjem, kamena obala, a površina mu je 209.000 kvadratnih metara.

9. Ostrvo između Pašmana i Nacionalnog parka Kornati, 2,5 miliona evra – Još jedno ostrvo koje je izuzeto iz Nacionalnog parka, a nalazi se nasuprot severnog ulaza u Nacionalni park. Površina mu je 36 hiljada metara kvadratnih. Obala je kamena, a ostatak je prekriven niskim rastinjem i maslinama.

10. Ostrvo u centralnoj Dalmaciji, 1,5 miliona evra – Ostrvo ima površinu od 35 hiljada kvadratnih metara, a na njemu se nalazi šuma alepskog bora i mediteransko rastinje. Tek 10 odsto ostrva nije prekriveno šumom.