U CILJU VEŽBE "KOLEKTIVNA ODBRANA" Amerikanci šalju Hrvatskoj borbene avione
Foto: EPA/EPA/ALEX BRANDON

Avioni će biti poslati u Hrvatsku kako bi izveli borbenu vežbu sa hrvatskim saveznicima u podršci kolektivnoj odbrani NATO-a u jugoistočnoj Evropi, saopštile su u četvrtak američke snage stacionirane u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

SMAJLOVIĆ: Teška situacija za Vučića, rat može sve da saspe u pepeo! - Alo.rs

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je u ponedeljak dolazak u Hrvatsku dva američka borbena aviona F-16, punog imena General Dinamics F-16 Fighting Falcon, koji će "ostati nekoliko dana da podrže bezbednost Hrvatske", dodajući da svakako neće ostati "parkirani".

Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD u Zagrebu, Komanda vazduhoplovstva SAD u Evropi i Vazduhoplovstvo za Afriku (USAFE-AFAFRICA) koriste brze i agilne snage i strateške sposobnosti da zajedno sa saveznicima i partnerima odgovore na pretnje ili agresiju.

PREDSEDNIK VUČIĆ O GASU Verujem da ćemo imati jednu od najpovoljnijih cena, gotovo sam siguran u to

"Naši trajni savezi i partnerstva širom Evrope i Afrike omogućavaju našim sposobnim pilotima da izvrše našu misiju kao dinamične koalicione snage", rekao je komandant USAFE-AFAFRICA general Džef Harijan.

On je rekao da "usmeravanje njuhovih strateških sposobnosti iz bilo kojih isturenih lokacija stvara otpornu, žilavu silu, spremnu da se suprotstavi agresiji brzo i bilo gde".

Izvođenjem ovakvih operacija u Hrvatskoj, američko ratno vazduhoplovstvo gradi partnerske kapacitete širom jugoistočne Evrope i Mediterana, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Drsgi

16.03.2022 18:23

Fašisti se udružuju ali nemogu protiv boga

Luka

16.03.2022 18:36

Koja li je ovo lakrdija,Amerika šalje avione Hrvatskoj da se odbrani od dronova zajedničkog prijatelja ,Ukrajine