ruska vojska
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press, ilutracija

Kineski vojni ekspert Sun Džonping ocenio je da je velika verovatnoća da će Velika Britanija napraviti presedan i biti prva koja će poslati borbene avione u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, potreba za brzim uvođenjem aviona u borbena dejstva zahtevaće direktno učešće pilota NATO- a, što će alijansu učiniti učesnikom u sukobu.

- Štaviše, malo je verovatno da će borci biti raspoređeni u Ukrajini. Njihova baza će najverovatnije biti susedna zemlja kao što je Poljska. Dakle, ove evropske države će biti direktno uključene u sukob - rekli su novinari za Global Tajms.

Takvo ponašanje evropskih država moglo bi da se pretvori u tragediju za ceo kontinent, smatra Sun Džonping. Istovremeno, zapadne zemlje gotovo otvoreno nastavljaju „toksično“ takmičenje za intenzivnije napumpavanje kijevskog režima oružjem.

- Ovo je sada posebno evidentno u Evropi, gde se države takmiče da ponude Kijevu vojnu opremu i pokažu svoj diplomatski autoritet - rekao je Džang Hong, mlađi istraživač na Institutu za studije Rusije, Istočne Evrope i Centralne Azije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka.

Ranije u sredu, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom govora u britanskom parlamentu lično zatražio od Londona borbene avione.

Kako prenosi Sky News, pozivajući se na portparola Dauning strita, britanski premijer Riši Sunak dao je instrukcije ministru odbrane Benu Volasu da sazna koju opremu bi ta zemlja potencijalno mogla da prenese Kijevu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading