"ŠTA TRAŽE TAMO? KOLIKO IH IMA!?" Hitna rezolucija u američkom Kongresu, Bajden pod paljbom zbog Ukrajine!
Foto: Tanjug/Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Republikanski poslanik u američkom Kongresu iz Floride Met Gec podneo je hitnu rezoluciju u kojoj od administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena zahteva potpunu transparentnost o prisustvu američkih vojnika na ukrajinskom tlu.

U dokumentima Pentagona za čije je curenje optužen mladi vazduhoplovac Džek Tešeira takođe se navodi da se barem 29 zaposlenih Ministarstva odbrane SAD nalazi u Ukrajini, uključujući i 14 specijalaca.

Kongresmen na svom sajtu navodi da mu je tokom saslušanja pred Komitetom Predstavničkog doma za oružane snage zamenik ministra odbrane za politiku Kolin Kal rekao da se u američkoj ambasadi u Ukrajini nalazi "nekoliko desetina" zaposlenih Ministarstva odbrane SAD.

Ako se Gecova rezolucija usvoji, Bajdenova administracija i Ministar odbrane Lojd Ostin će biti u obavezi da u periodu od dve nedelje nakon usvajanja Predstavničkom domu prilože sva dokumenta o aktuelnim i budućim planovima SAD u Ukrajini, ali i da otkriju koliko je američkih vojnika prisutno u toj zemlji.

"Bajdenova administracija i druge savezničke zemlje obmanjuju svet o stanju rata u Ukrajini", rekao je Gec u  za "Brajtbart njuz" i istakao da "aktuelna administracija mora biti potpuno transparentna prema američkom narodu u trenutku kada se čini da rizikuje rat sa nuklearnim protivnikom tako što razmešta specijalne snage u Ukrajini."

Uprkos vojnoj pomoći u vrednosti od milijardi dolara koju su finansirali američki poreski obveznici, predsednik SAD  negirao je da šalje aktivne američke vojnike u Ukrajinu uz tvrdnje da bi to podrazumevalo "treći svetski rat", podseća američki medij.

Met Gec se do sada istakao kao oštar kritičar sprege aktuelne američke administracije i režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Grupa republikanskih poslanika Predstavničkog doma na čelu sa Gecom u februaru je Kongresu predstavila rezoluciju kojom su pozvali Vašington da prekine slanje pomoći Ukrajini, ali i u kojoj pozivaju sve strane na mirno rešenje sukoba.

Gec je početkom meseca pozvao Bajdena da ne uvlači SAD dublje u sukob "pre nego što se brojanje izgubljenih dolara pretvori u brojanje mrtvih Amerikanaca."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading