Kremlj noću
Foto: Shutterstock/Shutterstock


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da je povuklo akreditaciju glavne dopisnice javnog emitera ORF iz Austrije i naložilo joj da napusti zemlju kao odgovor na proterivanje glavnog dopisnika ruske državne novinske agencije Tass iz Austrije. Ministarstvo je navelo da je Karola Šnajder, glavna dopisnica moskovskog biroa ORF-a, zamoljena da preda svoju medijsku akreditaciju i napusti Rusiju "u najbližem roku".Ovaj potez opisan je kao "prinudna recipročna mera povezana sa nastavkom diskriminacije predstavnika ruskih medija u Austriji", navodeći da je usledio nakon što su austrijske vlasti ranije ove nedelje naredile Arini Davidyan, šefici biroa Tassa u Beču, da napusti zemlju.


Ovo proterivanje Karole Šnajder predstavlja najnoviji potez ruskih vlasti protiv stranih novinara u zemlji. Podudarilo se sa početkom suđenja u sredu dopisniku Wall Street Journal-a Evanu Gerškoviču, koji je u pritvoru od hapšenja u martu 2023. godine pod optužbama za špijunažu koje on, njegov poslodavac i američka vlada negiraju. Američko-ruska novinarka Alsu Kurmaševa uhapšena je u oktobru 2023. godine zbog neprijavljivanja kao "strani agent". Ostali strani dopisnici u Rusiji suočavali su se sa odbijanjem viza. Eva Hartog, holandska novinarka koja radi za Politico, odbijen je produžetak vize u avgustu 2023. godine. U martu je Ksavijer Colas, novinar španskog lista El Mundo, bio primoran da napusti zemlju kada su mu vlasti odbile izdavanje nove vize.

Rusija odgovorila zabranom emitovanja 81 evropskog medijskog izvora

U utorak je Moskva odgovorila odluci Evropske unije da suspenduje emitovanje Ruske glasa Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rossiyskaya Gazete zabranom emitovanja 81 evropskog medijskog izvora, uključujući ORF. "Ruska strana je više puta upozoravala da politički motivisane represije protiv ruskih novinara i neosnovane zabrane ruskog medija u EU neće proći nekažnjeno", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

(AP)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading