milojko spajić u skupštini crne gore
Foto: Printscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans

Davanjem podrške Rezoluciji stvoreni su preduslovi za početak razgovora o rekonstrukciji ali i ispunjenju ostalih zahteva Demokratske narodne partije koja je suspendovala podršku Vladi zbog njenog glasanja u Ujedinjenim nacijama za Rezoluciju o Srebrenici. Oni su se tada oglasili saopštenjem da je preduslov kako bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi MIlojka Spajića usvjanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. Kako je do toga došlo, ali i nakon što je stigao pozitivan IBAR, moglo bi se razgovarati o prvoj fazi rekonstrukcije, odnosno proširenja, Spajićeve Vlade.

Demokratska narodna partija uspostavila je još neke uslove koje Spajićeva Vlada treba da postigne, a već je bilo reči u javnom prostoru o dogovoru o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom.

Pored toga, DNP je tražio i da dostavljanje konkretne korake ka realizaciji programa „Evropa sad 2“ na osvnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredelilo da podrži vladu Milojka Spajića.

Oni dalje traže i podršku za realizaciju njihovog izbornog programa a to je ustavna inicijativa o normiranju srpskog jezika kao službenog, normiranje trobojke kao narodne zastave.

I pored ekonomskih i nacionalnih tema, DNP se tada dotakao i teme bezbednosnog sektora i saopštio uslov da žele da definišu normu o nezastarevanju krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona dela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana, kao i da žele izvršiti smenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima, a što je već očito najavljeno.

S tim u vezi, nakon što je već izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, za očekivati je da počnu pregovori o proširenju Vlade Milojka Spajića, ali i da se u crnogorskoj javnosti aktuelizuju i gorepomenuta pitanja čime bi se još više učvrstila parlamentarna većina ali i sprovela želja većinske Crne Gore.

Bonus video:

 

Alo/Borba.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading