Andrej Milović
Foto: Alo/Skupština CG

Milović je izbačen iz vladajućeg Pokreta Evropa sad! krajem februara, nakon što je stranku napustio crnogorski predsednik Jakov Milatović, a od premijera Spajića zatražio je da ga smeni s dužnosti zbog neslaganja s njegovim politikama. Uskoro se očekuje rekonstrukcija Spajićeve Vlade.

Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o Jasenovcu s 41 glasom za, a pritom je cela opozicija izašla i bojkotovala glasanje, protiv je rezolucije bio i predsednik Jakov Milatović, a nisu ni svi iz vladajućeg PES-a bili za. Kako to komentarišete?

Sama većina – a presudio je samo jedan glas u politički teškom i speciičnom trenutku za Vladu Milojka Spajića – kojom je ta rezolucija donesena svedoči o tome da su ljudi svesni da ovo nije naš interes, te da se Crna Gora treba voditi vlastitim interesima, a ne interesima drugih država. Hrvatska je jedan od najvažnijih saveznika Crne Gore i ključan partner na našem putu prema EU; to je zemlja koja nam je dosad zaista puno pomogla na evropskom putu. Od ustupanja dokumentacije i prevoda akata plaćenih milionima evra hrvatskih poreznih obveznika, preko stručne pomoći, pa do zalaganja i lobiranja te ključnog uticaja da Crna Gora dobije IBAR. Od samog početka naših pregovora, Hrvatska je otvoreno izjavila da će nam biti pomoć i prijateljska ruka i to je nešto što ne smemo zaboraviti.

Zbog svega navedenog, moje je mišljenje da se ova rezolucija nije ni trebala razmatrati u Skupštini Crne Gore, zato što to nije adekvatan forum za donošenje odluka o tako osetljivim i kompleksnim pitanjima. Danas imamo usvojen jedan beznačajni akt koji je isključivo na štetu Crne Gore, a bez ikakve koristi za regiju i dobrosusedske odnose. Dakle, mi danas u Crnoj Gori imamo primer štetnog kompromisa čiji je karakter isključivo politikantski i utemeljen u banalnim dnevnopolitičkim interesima jedne političke grupacije. Međutim, odgovornost je na većini jer se nije smelo pristati na to da se politički trguje. Konačno, usvajanje rezolucije u Skupštini može za posledicu imati narušavanje dobrih bilateralnih odnosa i izazvati puno više od diplomatskih tenzija. Je li to interes Crne Gore? Nije, i siguran sam da je ovo vrlo pogrešan potez, ali to je pitanje za one koji su podržali ovu ideju i konačno glasali za to.

Bonus video:

 

@alo_portal Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao na prijem koji se održava u ambasadi SAD #alo #alonovine #alodnevnenovine #fyp #foryoupage #fypシ゚ #viraltiktok #viralvideo #fypage #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading