Izraelska vojska
Foto: Alo/Shutterstock

Istovremeno, palestinske vlasti su saopštile da je pet osoba ubijeno, prenela je agencija AP. Izraelski vojnici su opkolili zgradu u kojoj su se teroristi zabarikadirali i došlo je do razmene vatre, a vazdušni udar je pogodio nekoliko naoružanih terorista u toj oblasti, navela je vojska.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je pet osoba stradalo, ali nije navelo podatke o njihovom identitetu. Sukobi u Dženinu, poznatom uporištu ekstremista, dolaze dan nakon što je izraelska grupa za monitoring koja se protivi izgradnji naselja saopštila da vlada planira da izgradi gotovo 5.300 novih kuća u naseljima u okupiranoj oblasti Zapadne obale. Planovi o izgradnji koje je otkrila grupa “Mir sada” su deo napora vlade da pojača naselja u okviru strategije učvršćenja kontrole Izraela nad Zapadnom obalom kako bi sprečili formiranje buduće palestinske države, navodi AP.

Palestinci traže nezavisnu državu koja bi obuhvatala Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Gazu, oblasti koje je zauzeo Izrael u bliskoistočnom ratu 1967. godine. Pregovori o prekidu vatre ponovo su podstaknuti nakon odugovlačenja proteklih nedelja, navodi AP.

Iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua rečeno je da on šalje pregovarače da nastave razgovore, dan pošto je Hamas dao posrednicima svoj najnoviji odgovor na predlog za mirovni sporazum koji podržavaju SAD. Oživljavanje pregovora obeleženo je i još jednim pokušajem američkih, katarskih i egipatskih posrednika da prevaziđu jaz koji je više puta ometao postizanje sporazuma proteklih meseci.

Hamas želi sporazum koji bi obezbedio potpuno povlačenje izraelskih vojnika iz Gaze čime bi rat bio okončan, dok Netanjahu navodi da se rat ne može završiti dok Hamas ne bude eliminisan. Izraelski pregovarači danas dolaze u katarsku prestonicu Dohu na razgovore sa američkim, katarskim i egipatskim posrednicima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading