Vladimir Putin i ruski špijuni
Foto: AP/Mikhail Voskresensky (POOL)

Artem Viktorovič Dulcev i Ana Valerijevna Dulceva su među ljudima koji su pušteni iz zatvora u čak sedam zemalja, u SAD, Rusiji, Nemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Norveškoj i Belorusiji. Oni su uhapšeni i osuđeni na po 19 meseci zatvora pod optužbom za špijunažu u Sloveniji.

Sa njima se u Rusiju vratilo i njihovo dvoje dece, a dočekao ih je lično predsednik Rusije Vladimir Putin.

 

 

Artem Viktorovič Dultsev i Ana Valerievna Dultseva su u Sloveniji koristili imena Ludvig Gisch i Maria Maier i predstavili se kao argentinski par. Početkom decembra 2022. uhapsila ih je slovenačka Obaveštajno-bezbednosna agencija (Sova), ali je ta vest objavljena u medijima nešto kasnije, tokom januara 2023. godine.

 

Majer i Giš živeli su sa dvoje maloletne dece u kući u Primožičevoj ulici 35 u Črnučama. Majer i Giš su bili ruski „ilegalci“, špijuni koji koriste lažne identitete za falsifikovanje dokumenata i izjava mrtvorođenih beba ili umrlih osoba.

Ilegalci se godinama obučavaju da se lažno predstavljaju kao stranci, a zatim šalju u inostranstvo da prikupljaju obaveštajne podatke kao agenti "spavači".

Mnogi imaju decu, koja su odgajana pod lažnim identitetom bez ikakvog saznanja da su njihovi roditelji zapravo ruski špijuni. To je bio slučaj i sa porodicom Majer-Giš, čija su deca govorila španski i vodila naizgled bezbrižan život.

Dopisnik FT iz Rusije Maks Sedon ističe da deca ovog špijunskog para nisu znala da su Rusi sve dok nisu ušla u avion za Moskvu. Pošto ne znaju ruski, Putin ih je po dolasku pozdravio na španskom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading