OVO JE LISTA RUSKIH GRADOVA KOJE AMERIKA HOĆE DA GAĐA! Miloni na udaru američkih raketa
Foto: Printscreen

Prema američkom „Institutu za proučavanje rata“ (ISW), devet velikih gradova na teritoriji Rusije, sa ukupno oko 4,7 miliona stanovnika, moglo bi da bude u dometu zapadnih raketa dugog dometa, ukoliko Ukrajina dobije dozvolu da koristi ovo oružje protiv ciljeva unutar Rusije.


Spisak gradova koji bi mogli biti ugroženi uključuje najmanje dva velika urbana centra: Rostov na Donu, sa populacijom od 1,15 miliona ljudi, i Voronjež, u kojem živi skoro 1,05 miliona stanovnika.

Trenutno, međutim, zapadni saveznici Ukrajine ne dozvoljavaju Kijevu da koristi ove sofisticirane raketne sisteme za napade duboko unutar ruske teritorije. To znači da ovih devet ruskih gradova nisu direktno izloženi opasnosti od zapadnog oružja.

Ipak, ukoliko bi Kijevu bilo omogućeno da koristi ove sisteme, ti gradovi bi bili u dometu zapadnih projektila dugog dometa, kao što su balističke rakete kratkog dometa ATACMS, koje lansiraju HIMARS sistemi, a koje je Vašington već isporučio Ukrajini.

ATACMS rakete su veoma moćno oružje, sposobno da pogodi neprijateljske ciljeve na udaljenosti do 300 kilometara. Ako bi se ove rakete koristile protiv Rusije, to bi značajno promenilo dinamiku trenutnog sukoba i omogućilo Ukrajini da gađa ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

Trenutno se ovakvi napadi ne sprovode zbog restrikcija koje je nametnuo Zapad, ali u slučaju promene te politike, brojni ruski gradovi bi mogli postati legitimni ciljevi ukrajinskih raketnih udara.

Važno je napomenuti da su neki od gradova na ovom spisku tek marginalno u dometu ATACMS raketa, što znači da su do sada bili sigurni od napada ukrajinskih raketa manjeg dometa, poput krstarećih raketa Storm Shadow, koje je isporučila Velika Britanija, ili francuskih SCALP raketa.

Iako ove krstareće rakete imaju odlične performanse i visoku preciznost, njihova izvozna verzija ima domet ograničen na oko 250 kilometara, dok verzija razvijena za domaće potrebe može dosegnuti udaljenost do 500 kilometara.

Još uvek nije zvanično potvrđeno da li Ukrajina poseduje obe verzije ovih raketa – one sa dometom od 250 kilometara ili one sa većim dometom od 500 kilometara, što bi značajno proširilo ukrajinske mogućnosti za napad na ruske ciljeve.

U slučaju da Ukrajina dobije pristup ovim dalekometnim raketama i dozvolu za njihovo korišćenje unutar Rusije, to bi otvorilo novo poglavlje u trenutnom sukobu, jer bi se ruski gradovi koji su do sada bili van domašaja našli u potencijalnoj opasnosti od raketnih udara, što bi drastično promenilo strateški pejzaž rata.

Gradovi koji se pominju na listi američkog trusta mozgova su sledeći:
1. Kursk sa populacijom od 436 hiljada stanovnika
2. Orel sa skoro 300 hiljada stanovnika
3. Brjansk sa 373 hiljade stanovnika
4. Tagarong sa populacijom od 245 hiljada stanovnika koji se nalazi na obali Azovskog mora
5. Lipek sa skoro 485 hiljada stanovnika
6. Smolensk sa 312 hiljada stanovnika
7. Kaluga od 330 hiljada stanovnika
8. Rostov na Donu sa populacijom od 1,15 miliona ljudi
9. Voronjež sa 1,05 miliona stanovnika

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading