Interpol
Foto: Printscreen/Printscreen


Ukrajina od 2023. godine zalaže za inicijativu izmene Statuta Interpola u cilju stvaranja mehanizma za isključivanje Rusije i drugih „nepoželjnih država“ iz sastava organizacije, izjavio je u intervjuu Sputnjiku načelnik Nacionalnog centralnog biroa (NCB) Interpola MUP-a Rusije Valerij Kalačev.


„U trenutku početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i praktično do sredine 2023. godine, niz zemalja je otvoreno i javno dovelo u pitanje učešće Rusije u Interpolu. U vezi sa tim, Ukrajina je iznela inicijativu promene Statuta organizacije radi stvaranja mehanizma za isključivanje nepogodnih zemalja iz njegovog sastava“, istakao je Kalačev.


Prema njegovim rečima, ovu inicijativu podržale su brojne države te i do danas ovo pitanje nije konačno skinuto sa dnevnog reda.
Diskusije i konsultacije uz učešće Rusije se nastavljaju, dodao je načelnik NCB.
On je takođe istakao da je 2022. godine u medijima pokrenuta još jedna akcija omalovažavanja uloge Rusije u aktivnostima Interpola, a na dnevnom redu se istovremeno našlo pitanje formiranja diskriminatornog mehanizma za isključivanje zemlje iz sastava organizacije.


„NCB je odmah sa Generalnim tužilaštvom Rusije organizovao proučavanje recipročnih inicijativa, koje, kako sada vidimo, nisu dozvolile otvaranje ‘Pandorine kutije’, a takođe nisu omogućile da se dovede u pitanje neutralni status organizacije i poravnaju politički računi u okviru nje“, naglasio je Kalačev.
Prema njegovim rečima, dosledna izrada navedenih inicijativa uz angažovanje MUP-a, IK Rusije i drugih resora, omogućila je NCB da ponudi zemljama alternativni pristup instituciji prekida članstva u Interpolu, baziran na poštovanju ravnoteže interesa kako međunarodne organizacije, tako i njenih država članica.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading