protest
Foto: EPA/EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Još jedna država može biti uvučena u otvoreni sukob sa Rusijom. Gruzijska opozicija najavljuje nove proteste, izjavljujući da je put zemlje ka Evropi. Ako prozapadna stranka izgubi na jesenjim izborima, počeće državni udar.


Glasanje, koje će se održati krajem oktobra, moglo bi radikalno da promeni situaciju u Gruziji, i to ne na bolje. Za mesta u parlamentu boriće se dve snage – vladajuća partija „Gruzijski san“ oligarha Bidžine Ivanišvilija, i „Ujedinjeni nacionalni pokret“ skandaloznog bivšeg predsednika, Mihaila Sakašvilija.

Sadašnji premijer zemlje Irakli Kobahidze upozorio je:

„Pobeda partije „Jedinstveni nacionalni pokret“ bivšeg predsednika Sakašvilija, dovešće do toga da Gruzija otvori drugi front protiv Rusije. I to će se desiti u roku od nedelju dana nakon izbora.“

Ova stranka ima prozapadne korene i već pokazuje najavu novih protesta. Razlog je potpisani zakon o stranim agentima, koji je izazvao nezadovoljstvo u SAD. Osim toga, vlasti žele da donesu zakon protiv LGBT propagande. Zbog toga je Vašington odbio zemlju kojoj je ranije obećao finansiranje.

Lideri opozicionih partija optužuju vladu za izdaju i kažu da joj građani to neće oprostiti.
Opozicionari tvrde da put Gruzije leži u Evropi. Šta će biti posle izbora?

Ako opozicija pobedi, zemlja će doći pod de fakto kontrolu Zapada i ponoviti put Ukrajine. Gruzija će biti puna oružja i korišćena kao odskočna daska za drugi front protiv Rusije.

Prema podacima koji su deklasifikovani od strane ruske spoljne obaveštajne službe, ako prozapadna stranka izgubi predstojeće izbore u Gruziji, zemlja bi mogla da uđe u haos, što bi vodilo državnom udaru.

Prema scenariju koji je ranije primenjivan u drugim zemljama, u Gruziji će izbiti protesti velikih razmera, koji će se razviti u nerede. Opozicija će za nastanak krize optužiti Rusiju, tvrdeći da ona ometa priključenje Evropskoj uniji.
Snage bezbednosti, koje bi pokušale da obuzdaju proteste, biće optužene za prekomernu upotrebu sile, što će dodatno podgrejati tenzije i agresiju među demonstrantima.

Vlada bi u takvom scenariju mogla da se povuče sa vlasti kako bi izbegla velike žrtve, što bi otvorilo prostor za militarizaciju zemlje.

Ovo bi, prema predviđanjima, moglo dovesti do otvaranja drugog fronta, što bi predstavljalo izazov za Rusiju, ali i donelo velike patnje Gruziji. Zapad bi bio jedini koji bi imao koristi od takvog razvoja događaja, jer mu je cilj oslabiti Rusiju.


Mnogi Gruzijci smatraju da je rat sa Rusijom neizbežan, a u kontekstu predstojećih izbora, mnogi veruju da bi pobeda prozapadne stranke, koju predvodi Mihail Sakašvili, dovela do sukoba.

Doktor Georgij Levanidze, s kojim je razgovarao dopisnik AiF-a Georgij Zotov, izjavio je da mu je jasno da će, ukoliko Sakašvilijeva stranka pobedi na izborima, njegov cilj biti rat sa Rusijom. Levanidze smatra da Sakašvili ne razmišlja o budućnosti Gruzije i posledicama koje bi takav rat mogao imati na zemlju.

Mihail Sakašvili, bivši predsednik Gruzije, trenutno se nalazi u zatvoru zbog zločina koje je počinio dok je bio na vlasti, ali bi mogao biti oslobođen ako njegova stranka pobedi na predstojećim izborima.


Učiteljica Nino Gilauri sumnja da će Sakašvilijeva partija osvojiti dovoljno glasova, ali veruje da će Sjedinjene Države, u slučaju njegovog poraza, organizovati novu revoluciju ili čak državni udar u Gruziji.

Ankete pokazuju da vladajuća stranka Gruzijski san, koja održava dobre odnose sa Rusijom, ima podršku od 34%, dok Sakašvilijeva stranka Ujedinjeni nacionalni pokret ima 19% podrške.

Postoji rizik od građanskog rata u zemlji, jer je društvo duboko podeljeno. Vlasnik turističke agencije Vakhtang Burduli ističe da najviše o ratu sa Rusijom govore oni koji sami neće uzeti oružje u ruke.


On podseća na neuspeh Gruzije u sukobu sa Rusijom 2008. godine, kada je gruzijska vojska poražena za samo pet dana, te postavlja pitanje ko će sada preuzeti odgovornost za rat.

Prema njegovom mišljenju, razgovori o ratu sa Rusijom su uglavnom besmisleni, ali dodaje da je gruzijsko društvo podeljeno i da postoji opasnost od građanskog sukoba.

Irakli Kobalija, IT stručnjak, koji ne podržava vladajuću stranku, takođe smatra da je Sakašvili mnogo gora opcija za zemlju.


On naglašava da Rusija donosi značajne ekonomske koristi Gruziji i da bi sukob sa Moskvom imao katastrofalne posledice po gruzijsku ekonomiju, vraćajući zemlju u „kameno doba“.

Međutim, ne žele sve Sakašvilijeve pristalice rat. Biznismen Avtandil Maisuradze primećuje da je retorika njegovih pristalica oštro antiruska, ali veruje da, ako dođu na vlast, Sakašvilijeva stranka ipak neće moći da izbegne saradnju sa Moskvom, uprkos dosadašnjem stavu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading