rusko oružje
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin


Prošle nedelje, svet je bio zapanjen kada je promotivni video Kremlja sa fronta u Ukrajini privukao veliku pažnju javnosti. Na snimku se mogla videti ruska posada koja koristi staru vučnu artiljerijsku jedinicu u borbama protiv ukrajinskih položaja u Donjecku. U pitanju je bila haubica D-74, koja je razvijena u Sovjetskom Savezu krajem 1940-ih godina. Iako je njena starost bila značajan faktor, stručnjaci su istakli da je glavni izazov bio činjenica da ovaj model ne bi trebalo da se uopšte nalazi u ruskom arsenalu.

 


Sovjetski Savez je započeo proizvodnju haubice "D-74" 1955. godine, ali je ubrzo zamenjena drugom haubicom "M-46" sa većim dometom. Zvanična Moskva je počela da izvozi ovu zastarelu artiljerijsku opremu u zemlje prijateljski nastrojene prema Sovjetskom Savezu, poput Vijetnama i Kine, pa je bilo iznenađenje kada se pojavila u Ukrajini. Spekulacije o mogućem uvozu iz Severne Koreje dodatno su podgrejale interesovanje medija.

 

 

 


Analitičari su istakli da je moguće da je Rusija pokušala da pokaže svoju sposobnost mobilizacije resursa uprkos zapadnim sankcijama. Takođe, uloga Severne Koreje u ratu u Ukrajini je dovedena pod lupu, jer se spekuliše da snabdeva Kremlj kontinuiranim dotokom oružja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je čak izneo procenu da Rusija dobija najmanje milion artiljerijskih granata iz Severne Koreje.

Komentatori su istakli da upotreba zastarelog oružja, poput haubice "D-74" i tenkova T-55, ukazuje na to da je Rusija morala duboko posegnuti u svoje rezerve. Iako su ovi sistemi stari, oni i dalje mogu biti efikasni u savremenom ratu u Ukrajini. Sposobnost Rusije da nabavlja zalihe, oružje, delove, a sada navodno čak i vojnike od svojih saveznika, predstavlja poseban problem za Zapad.

Ruski lider Vladimir Putin je preusmerio ekonomiju zemlje kako bi oko 40% nacionalnog budžeta išlo na proizvodnju odbrane. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo će Rusija moći da izdrži ovu ratnu maratonsku trku, s obzirom na ekonomske izazove i pritisak na resurse i ljudstvo.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading