Glasanje
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković, ilustracija

Kako je ranije pisaio Gradijan, građani Moldavije danas će pokazati da li će ta zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa tri miliona stanovnika, izabrati budućnost uz Rusiju, ili na Zapadu, piše Gardijan.

Centralna izborna komisija Moldavije objavila je prve podatke o rezultatima predsedničkih izbora i referenduma o evropskim integracijama.

Predsednica Moldavije Maja Sandu, koja se kandiduje za drugi mandat, vodi na izborima sa 34,12 odsto glasova nakon obrade 13,9 odsto glasova sa biračkih mesta. Na drugom mestu je bivši generalni tužilac Aleksandar Stojanoglo sa 30,09 odsto.

Istovremeno, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, građani Moldavije su na referendumu glasali protiv ulaska u EU.

Tako je, nakon obrade 20,55% protokola na referendumu o pristupanju zemlje Evropskoj uniji, 41,3% građana glasalo za evropske integracije.

Rezultati referenduma biće razjašnjeni kako preostali glasački listići budu obrađeni.

Konačni rezultati biće naknadno objavljeni.

U Moldaviji su u nedelju održani predsednički izbori. Takođe na današnji dan održan je referendum na kome su građani morali da odgovore na pitanje: „Da li podržavate promenu Ustava kako bi Republika Moldavija ušla u Evropsku uniju?“

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading