Vladimir Putin
Foto: Printscreen/Foto: Shutterstock/ilustracija


Zamenik ministra finansija Moskve, Ivan Čebeskov, izneo je tvrdnje da korišćenje kamata iz zamrznutih ruskih sredstava za kreditiranje Ukrajine predstavlja kršenje međunarodnog prava i upozorio na potencijalno negativne posledice po Zapad. Njegove izjave su usledile nakon što su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija blokirale procenjenih 300 milijardi dolara imovine ruske centralne banke, nakon eskalacije sukoba u Ukrajini u februaru 2022.

Čebeskov je naglasio da odluke donete od strane SAD i EU nisu u skladu sa međunarodnim pravom, te da se suprotstavljaju principima Povelje UN. On je istakao da je preko 213 milijardi dolara ruskih sredstava blokirano u klirinškoj kući Euroclear u Briselu, što je izazvalo kontroverze i zabrinutost u ruskoj finansijskoj zajednici.

Ruski ministar finansija, Anton Siluanov, najavio je da će Moskva odgovoriti na ove akcije "u naturi", koristeći kamate zarađene od blokirane imovine kompanija iz "neprijateljskih" zemalja. Ova najava predstavlja jasan signal da Rusija planira da iskoristi sredstva koja su zamrznuta u inostranstvu kako bi zaštitila svoje interese.

Izjave zvaničnika iz Rusije ukazuju na to da bi konfiskacija imovine mogla imati "istorijske posledice" po međunarodni finansijski sistem. Osim toga, Moskva je izrazila zabrinutost da bi takve akcije mogle da dovedu do potkopavanja rezervnih valuta, globalnog finansijskog sistema i svetske ekonomije.

Zapadne reakcije i podrška Ukrajini

SAD i EU su podržale Ukrajinu kreditima iz kamata zamrznute ruske imovine, dok je Evropski parlament podržao zajam od do 35 milijardi evra za Kijev. S druge strane, SAD i Velika Britanija su se zalagale za direktnu konfiskaciju imovine, dok se EU plašila mogućih posledica za Euroclear.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading