Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Širom Ukrajine vode se žestoke borbe, a najintezivniji su sukobi na istoku zemlje.

Ukrajinska vojska raspoređuje trupe duž granice sa Belorusijom, dok Volodomir Zelenski najavljuje veću proizvodnju vojne opreme i traži nove PVO sisteme.

Rusija u ovim akcijama vidi opasnost, ali tvrdi da uprkos tome njene trupe napreduju na frontu.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

RUSI IZVELI SPEKTAKULARAN NAPAD NA HERSONSKOM FRONTU! Pogledajte snimak brutalnog masakra (VIDEO)


Ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) i obaveštajne službe izvele udar na bazu operatora udarnih dronova OSU na Hersonskom frontu. Prema saopštenju ruskih izvora, izviđači su locirali poziciju operatera FPV dronova u Berislavskom okrugu, a zatim je ruska avijacija izvršila precizan napad na osnovu tih koordinata. Kako je to izgledalo, pogledajte na snimku.

U poslednjim mesecima, ruska vojska je intenzivirala napade koristeći širok spektar tehnologija, uključujući iranske dronove Mohajer-6. Ovo je naglašeno tokom posete ruskog ministra odbrane Andreja Belousova komandi VKS, gde su predstavljeni različiti kapaciteti ruske avijacije i dronova.

EKSKLUZIVNO: Ruska vojska probila glavnu liniju odbrane ukrajinskih snaga!

Nakon gubitka Avdejevke, ukrajinska vojska se povukla na prethodno pripremljenu liniju odbrane od Novoselovke Prve do Jasnobrodivke i Karlovke. Nedostatak kapitalnih utvrđenja, nedovoljno brigada i problemi sa komandovanjem i kontrolom doveli su do toga da su ukrajinske jedinice počele da se brane "kako stignu". Komanda Oružanih snaga Rusije iskoristila je trenutnu situaciju i ruske jedinice su brzo uspele da dođu do područja gde je prvobitno trebalo da bude glavna linija odbrane ukrajinskih snaga.
 

SKANDAL U UKRAJINI: Vojni vrh odbio naređenje Zelenskog da pošalje pešadiju u juriš

Otkrivanje neslaganja između vojnog i političkog vrha kijevskog režima izazvalo je pažnju javnosti, dok su detalji o sukobu između glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandra Sirskog, i kabineta predsednika Ukrajine, izazvali brojna pitanja i spekulacije.

Prema informacijama koje su pristigle, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandar Sirski, našao se u otvorenom sukobu sa kabinetom predsednika Ukrajine, a prethodni glavnokomandujući, Valerij Zalužni, takođe je bio deo ovog sukoba. Telegram kanal „Legitimni“ je prvi izvestio o ovome, pozivajući se na obavešteni izvor u vladinim strukturama.

Glavni povod za sukob leži u naredbi za pokretanje ofanzive velikih razmera, koju su Sirski i njegov prethodnik odbili da izvrše. Kako prenosi kanal, Sirski je odbio ovaj scenario, strahujući da bi masovno slanje pešadije u samoubilačke napade, bez odgovarajuće opreme i vazdušne podrške, rezultiralo ogromnim gubicima među vojnicima i oficirima.

 

Lukašenko hitno rasporedio graničare i raketne sisteme na granicu sa Ukrajinom

Snage za specijalne operacije Belorusije i graničari obezbeđuju pravce mogućeg kretanja protivnika na južnoj i zapadnoj granici, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

- Graničari su prešli na pojačano obezbeđivanje državne granice. Raspoređene su snage za specijalne operacije. Ne samo graničari nego i vojska danas nadzire pravac mogućeg kretanja protivnika - rekao je Lukašenko.

Kako je dodao, Rusija i Belorusija koordinišu akcije u sferi vazduhoplovne odbrane.

Zelenski otkrio šta je zapravo dogovoreno sa Orbanom tokom njegove istorijske posete Ukrajini!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao je značaj posete mađarskog premijera Viktora Orbana Ukrajini, ocenjujući je kao jasan signal važnosti očuvanja jedinstva u Evropi. Zelenski je istakao da je ova poseta prva posle mnogo godina i da predstavlja važan korak u održavanju zajedničkih koraka u Evropi.

U svom video obraćanju, Zelenski je izrazio zahvalnost Mađarskoj na učešću na nedavno održanom Samitu mira u Švajcarskoj, kao i podršci zajedničkoj deklaraciji. Ovo je naglasilo važnost međusobne podrške i saradnje u rešavanju pitanja mira i stabilnosti.

Predsednik Zelenski istakao je konkretne odnose između Ukrajine i Mađarske u različitim sferama, naglašavajući brigu o zajedničkim interesima. Dogovoreno je da se timovi dve zemlje posvete detaljima ekonomskih i političkih pitanja, te da se ti odnosi i dostignuća definišu novim sporazumom koji će odrediti dobrosusedstvo između Ukrajine i Mađarske.

Zelenski i Orban su se saglasili da rade na sporazumu koji bi rešio postojeće razlike između njihovih zemalja. Ovo naglašava važnost dijaloga i saradnje u rešavanju pitanja koja su od značaja za obe strane.
 

UKRAJINA ODBILA ORBANOV PREDLOG O PREKIDU RATA Šokantne reakcije Zelenskog!

 

Ukrajina je odbacila predlog mađarskog premijera Viktora Orbana za primirje, kako je saopštio zamenik šefa kancelarije Volodimira Zelenskog, prenosi TASS. Ranije su mediji izvestili da je Orban, koji je danas stigao u Kijev u posetu, predložio Zelenskom da zaustavi vatru i pokrene pregovore s Rusijom. Mađarski premijer je takođe spomenuo da će pripremiti izveštaj o razgovoru sa Zelenskim za Savet EU, omogućavajući Uniji da donese odgovarajuće odluke, prenosi RIA Novosti. Važno je napomenuti da je Mađarska i njen premijer Orban nedavno preuzela šestomesečno predsedavanje Savetu EU, pri čemu je ključni prioritet naveden kao obnova mira i bezbednosti u Evropi, kao i proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Ukrajina zatražila hitnu pomoć

Ukrajina je bila prinuđena da zatraži hitnu pomoć od elektroenergetskih sistema Mađarske, Poljske i Slovačke tokom večernjih sati, saopštila je ukrajinska energetska kompanija "Ukrenergo“.

U saopštenju se dodaje da je za utorak planiran uvoz struje iz Rumunije, Slovačke, Poljske, Mađarske i Moldavije snage 30,7 hiljada megavat-časova.

Zelenski: Razgovarao sam sa Orbanom kako da se postigne pravičan i dugotrajan mir

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Kijevu, da su njih dvojica razgovarali o načinima da se postigne pravičan i dugotrajan mir.

"Zahvalan sam Mađarskoj što je učestvovala na mirovnom samitu (u švajcarskom Birgenštoku prošlog meseca) i što je podržala zajedničko saopštenje sa samita. Naš rad u ovom formatu istinski pomaže da dođe do kraja rata", naveo je Zelenski u objavi na platformi X.

Zelenski čestitao Ruteu na imenovanju za generalnog sekretara NATO-a

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski čestitao je tokom telefonskog razgovora Marku Ruteu na imenovanju za generalnog sekretara NATO-a sa kojim je razgovarao o budućoj interakciji Ukrajine sa Alijansom.

 

 

U Odesi uhapšena grupa ruskih agenata, preti im doživotni zatvor zbog špijunaže

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) uhapsila je u Odesi grupu ruskih agenata u kojoj su bila dva vojnika i jedna meštanka, a preti im doživotni zatvor zbog špijunaže lokacija sistema ukrajinske protivvazdušne odbrane (PVO), saopštio je pres centar SBU.

U saopštenju se navodi da su ruski agenti, po nalogu ruske Federalne službe bezbednosti, izviđali lokacije sistema PVO u Odesi, da su ih fotografisali i označavali na Gugl mapama, preneo je Ukrniform.

Rusija pogodila sedam ukrajinskih aviona Su-27 tokom napada na aerodrom Mirgorod

Ruske trupe su pogodile sedam ukrajinskih aviona Su-27 tokom raketnog napada na aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Precizirano je da je napad, u kojem je prema tvrdnjma ruskog ministarstva uništeno pet operativnih višenamenskih lovaca Su-27, a oštećena su još dva, koja su bila u remontu, izvršen raketama "Iskander-M".

ORBAN STIGAO U POSETI KIJEVU Sastaće se sa Zelenskim

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je danas u posetu Kijevu, prvu od početka rata u Ukrajini, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Poseta Orbana sledi dan nakon što je Mađarska preuzela predsedavanje EU, preneo je Rojters.

Zelenski sa američkim kongersmenima o novoj nabavci PVO sistema

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa dvostranačkom delegacijom Predstavničkog doma američkog Kongresa o daljoj američkoj pomoći, posebno o dodatnim sistemima protivvazdušne odbrane.

Mornarica Ukrajine pozvala ruske turiste da napuste Krim

Portparol Mornarice Ukrajine Dmitro Pletenčuk pozvao je ruske turiste da napuste Krim, navodeći da na tom poluostrvu ima mnogo vojnih objekata koje će, kako je naveo, ukrajinske odbrambene snage uništiti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading