rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su vazdušne napade da potisnu militantnu grupu Hezbolah iz južnog Libana. U slučaju da Izrael pokrene kopnenu ofanzivu na Liban, libanska vojska bi se verovatno pridružila sukobu kako bi zaštitila svoje stanovnike. Libanska vojska je dovoljno opremljena za sukob niskog intenziteta protiv Izraela, ali ne i za rat punog obima, kažu vojni stručnjaci, imajući u vidu ogromnu vojnu snagu Izraela, uključujući njegovu nuklearnu moć.

Izraelska i libanska vojska

Upoređujući izraelsku i libansku vojsku, procenjuje se da libansko osoblje ima oko 73.000, a izraelska vojna snaga se sastoji od oko 170.000 aktivnog vojnog osoblja i još 465.000 u rezervnim snagama, prema podcima CIA Svetske knjige činjenica.

Libanske oružane snage (LAF) su podeljene u tri roda, uključujući vojsku, vazduhoplovstvo i mornaricu. Tokom 1960-ih i 1970-ih, LAF se uspešno suprotstavio Izraelu u sukobima niskog intenziteta i gerilskom ratu, i osmislio odbrambenu taktiku kojoj je cilj da kupi dovoljno vremena dok se Savet bezbednosti UN i Arapska liga ne umešaju u spor i obezbede prekid vatre diplomatskom intervencijom.

U 2017. godini, libanska vojska je takođe pokrenula uspešnu kampanju protiv 600 militanata koji se kriju u bunkerima, pećinama i tunelima u blizini sirijske granice.

Pomoć SAD

Nakon povlačenja sirijskih trupa iz Libana 2005. godine, LAF je postao sve profesionalnija vojna institucija, ali je zavisio od pomoći SAD. Od 2006. godine, američka pomoć libanskoj vojsci iznosila je više od tri milijarde dolara, prema podacima američkog Stejt departmenta, što je čini najvećim donatorom libanske vojske.

Druge zemlje povremeno doniraju libansku vojsku, uključujući Katar, Italiju, Francusku i Veliku Britaniju. Istovremeno, SAD doniraju izraelsku vojsku.

Američka pomoć koju Izrael dobija godišnje, a iznosi skoro četiri milijarde dolara, pomogla je da razvije jedna od najnaprednijih armija na svetu. IDF se snabdeva opremom iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Italije. Poređenje godišnjeg vojnog budžeta pokazuje da IDF sa oko 24 milijarde dolara ima veliku prednost nad libanskim 995 miliona dolara godišnje.

Najveća snaga izraelske vojske leži u njenom naprednom naoružanju, od visoko sofisticiranih dronova, borbenih aviona, tenkova i podmornica do moćnih odbrambenih sistema, uključujući Gvozdenu kupolu, Davidovu praćku i Strelu.

Napredno oružje

"Global Firepower" je rangirao Izrael kao 17. najjaču vojsku na svetu, u poređenju sa Libanom, koji je rangiran na 118. mestu od 145 zemalja sveta.

Jedna od najmoćnijih paravojnih grupa na Bliskom istoku, Hezbolah je verovatno mnogo veći izazov za IDF od libanske vojske. Procenjuje se da militantna grupa ima oko 100.000 boraca i 150.000 raketa i projektila, uključujući vođene rakete i rakete dugog dometa koje mogu da pogode bilo gde u Izraelu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading