Gvozdena kupola
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Izraelski odbrambeni sistem "Iron Dome" ili Gvozdena kupola je sistem protivvazdušne odbrane koji presreće i uništava rakete i minobacače kratkog dometa. Smatra se jedinstvenom tehnološkom inovacijom koja Izraelu donosi veliku stratešku prednost i postao je glavni oslonac odbrane Izraela.

I sada, od početka kopnene operacije u Libanu, pošto su vazdušni napadi na Izrael intenzivirani, ovaj jedinstveni sistem protivvazdušne odbrane čuva živote miliona Izraelaca i umanjuje materijalnu štetu.

Gvozdena kupola

Na snimcima koje objavljuju svetski mediji može se videti više nego moćno dejstvo jedinstvenog protivvazdušnog sistema Izraela, poznatog pod imenom Gvozdena kupola. Na snimku se vidi kako Gvozdena kupola "čisti" projektile koje je Iran ispalio na Tel Aviv.

 

 

Sistem sa neverovatnom preciznošću "skida" projektile iznad teritorije Tel Aviva, ali i drugih delova Izraela. Gvozdena kupola ima stopu uspešnosti od 85 do 90 odsto, presreće projektile u vazduhu, razara ih ili preusmerava prema nenaseljenim područjima.

Gvozdenu kupolu pokreću baterije protivraketne odbrane koje se mogu braniti od minobacačkih napada i raketa poput onih koje su lansirane sa palestinske teritorije. Baterije su mobilne, tako da se mogu premestiti tamo gde su potrebne.

Radarska jedinica detektuje nadolazeću raketu i šalje informacije o njenoj brzini i putanji kontrolnom centru baterije. Računari kontrolnog centra izračunavaju da li će projektil pogoditi naseljena mesta. U ovom slučaju, raketa se ispaljuje iz lansera koji sadrži 20 projektila presretača.

Projektil uništava nadolazeću raketu tako što eksplodira u njenoj blizini, a cilj je da se to uradi iz naseljenih mesta, minimizirajući štetu na tlu.

C-kupola i kako funkcioniše

C-kupola je pomorska verzija Gvozdene kupole, izraelskog raketnog odbrambenog sistema koji je presreo hiljade raketa ispaljenih iz Gaze.

Gvozdena kupola, koja je aktivirana 2011. godine i ima efikasnost od oko 90 odsto, funkcioniše pomoću radara za otkrivanje raketa kratkog dometa, a onda ih uništi sopstvenim projektilima.

 

 

C-kupola, koja je prvi put pokrenuta 2014. godine i proglašena operativnom u novembru 2022. godine, sada se prvi put koristi.

Radi slično kao Gvozdena kupola, koristeći neke od njenih tehnologija, osim što se montira na brodove.

Za razliku od Gvozdene kupole koji ima svoj namenski radar, C-kupola je, prema rečima izraelske državne odbrambene tehnološke kompanije Rafael, integrisana u brodski radar za otkrivanje dolaznih objekata.

C-kupola, kaže Rafael, osigurava "potpunu kružnu zaštitu plovila i visoku verovatnoću uništavanja čitavog spektra savremenih pretnji — pomorskih i obalnih".

Drugi odbrambeni sistemi raspoređeni prvi put tokom sukoba uključuju i Strelu 2 i Strelu 3, raketne presretače koji su korišćeni prošle godine protiv raketa lansiranih prema Izraelu iz Pojasa Gaze i Crvenog mora.

Podsetimo, vojska Izraela započela je kopnenu invaziju na Liban. Navode da su u pitanju ograničeni, lokalizovani i ciljani napadi na ciljeve Hezbolaha u graničnom području južnog Libana. Rano jutros počeli su i izraelski napadi i u Damasku.

Iran je danas popodne lansirao rakete ka Izraelu, u čijem je obaranju pomogla Amerika. Nakon bombardovanja, Iran je proslavio napad. Još uvek nema informacija o ozbiljnosti štete i povređenima.

Izraelska vojska je saopštila da izraelske vazdušne snage podržavaju kopnene snage preciznim udarima na vojne ciljeve. Navode i da se mete nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim zajednicama u severnom Izraelu.

(Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading