oružje
Foto: Printscreen/Tviter printskrin

Američka kompanija "Rejteon" je ostvarila značajan profit zahvaljujući prodaji oružja Ukrajini, a isporuke oružja Kijevu su postale ključni faktor rasta kompanije u protekle dve i po godine. Njihova podružnica "Rejteon misils end difens" (RMD) proizvodi sisteme "NASAMS", "stinger" i "džavelin" rakete, koje su aktivno isporučivane Ukrajini. Takođe, kompanija "Rejteon" je angažovana i u isporuci sistema protivvazdušne odbrane poput "patriot" sistema, a takođe je dobila nove porudžbine za proizvodnju istih od zapadnih zemalja.

Konflikt u Ukrajini je bio ključni faktor razvoja za "Rejteon", čiji su finansijski pokazatelji pokazali stabilan napredak nakon nekoliko kvartala pada do 2022. godine. Ključni ugovor od 698 miliona dolara za isporuke "NASAMS" za Ukrajinu činio je oko 17 odsto obima novih porudžbina. Takođe, u junu su potpisali ugovor od 1,15 milijardi dolara za isporuku raketa "AIM-120 D-3" i "C-8 AMRAAM", uključujući Ukrajinu. Novi ugovor, vredan 1,3 milijarde dolara, za proizvodnju "džavelina" za američku vojsku takođe je doprineo profitu kompanije, piše Sputnjik.

Pored profita od sukoba u Ukrajini, američke kompanije, uključujući "Rejteon", takođe mogu da očekuju dodatni profit zahvaljujući kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Izraelu u svetlu eskalacije situacije na Bliskom istoku. Prema analizi, očekuje se da će do 2026. godine pet najvećih američkih kompanija u oblasti odbrane, uključujući "Rajteon", imati do 26 milijardi dolara čistog priliva.

Iz svega navedenog može se zaključiti da kompanija "Rejteon" značajno profitira od prodaje oružja Ukrajini, te da očekuju rast profita i od kontinuirane podrške SAD Izraelu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading